| x4 | ||
pochodna z | ||
| 2x−y3 |
| 4x3(2x−y3) − 2x4 | ||
f'x = | ||
| (2x−y3)2 |
| −3y2 | ||
f'y = x4* | ||
| (2x−y3)2 |
| x4 | ||
f(x, y) = | ||
| 2x − y3 |
| u | ||
f(x, y) = | u = x4 v = 2x − y3 | |
| v |
| d | d | u |
| ||||||||||||||||
[f(x, y)] = | [ | ] = | = *) | ||||||||||||||||
| dx | dx | v | v2 |
| d | d | ||
[u] = | [x4] = 4x3 | ||
| dx | dx |
| d | d | d | d | ||||
[v] = | [2x − y3] = | [2x] − | [y3] = 2 | ||||
| dx | dx | dx | dx |
| 4x3(2x − y3) − 2x4 | 8x4 − 4x3y3 − 2x4 | |||
*) = | = | = | ||
| (2x − y3)2 | (2x − y3)2 |
| 6x4 − 4x3y3 | ||
= | ||
| (2x − y3)2 |
| d | 6x4 − 4x3y3 | ||
[f(x, y)] = | |||
| dx | (2x − y3)2 |
| d | d | u |
| ||||||||||||||||
[f(x, y)] = | [ | ] = | = *) | ||||||||||||||||
| dy | dy | v | v2 |
| d | d | ||
[u] = | [x4] = 0 | ||
| dy | dy |
| d | d | d | d | ||||
[v] = | [2x − y3] = | [2x] − | [y3] = −3y2 | ||||
| dy | dy | dx | dx |
| 3x4y2 | ||
*) = | ||
| (2x − y3)2 |
| d | 3x4y2 | ||
[f(x, y)] = | |||
| dy | (2x − y3)2 |
| 3y2 | ||
f'y = x4 * | ||
| (2x − y3)2 |
minus jest niepotrzebny