zadanka
Flinston: Witajcie, nie jestem pewny kilku spraw, możecie zerknąć fachowym okiem?
1) Wykaż, ze uma czterech kolejnych liczb podzielnych przez 4 jest podzielna przez 8
n+4,n+8, n+12,n+16 to raczej sa liczby podzielne przez 4
| | 1 | |
sumuje i wychodz 4n+40 = 8( |
| n +5 ) i czy to jest prawda? |
| | 2 | |
2) jak zapiać kolejne liczby podzielne przez 3

n+3, n+6, n+9 itp
25 lut 10:09
Flinston: I czy to jest liczba nieparzysta : 2n2+2n+1 ?
25 lut 10:12
5-latek: Liczba podzielna przez 3 to 3n
Liczba podzielna przez 4 to 4n
25 lut 10:14
Tadeusz:
czy n+4 jest serio podzielna przez 4

?
Podstawiaj za n 1, 2, 4, 5 ... l co?
25 lut 10:14
Gray: Ad. 1) Aby n+4 dzieliło się przez 4, n musi dzielić się przez 4. Wychodzi więc OK.
Można zacząć od n, tj: n, n+4, n+8, n+12 ⇒ suma to 4n+24 = 8(n/2+3).
Ad. 2) OK, ewentualnie: n, n+3, n+6, n+9 − ich suma jest podzielna przez 6.
25 lut 10:15
Qulka: tak to wyrażenie jest nieparzyste
25 lut 10:17
Flinston: Dziękuję

Czyli liczba 16n+10 = 8*2n+10 dzieli się przez 8

?
15n+10 dzieli się przez 15 tak

?
I jak urpościć wyrażenie 2n
2+2n+1 żeby wykazać, że to liczba nieparzysta
25 lut 10:21
Qulka: 16n+10 nie dzieli się przez 8 bo to 8•(2n+2,5) a wyrażenie w nawiasie nie jest liczbą całkowitą
(czy 26 dzieli się na 8

(16•1+10) )
analogicznie 15n+10 ..czy 25 dzieli się na 15
25 lut 10:26
Qulka: 2(n2+n) +1 czyli 2k+1 gdzie k∊N bo to iloczyn dwóch kolejnych liczb naturalnych k=n(n+1)
liczba 2k jest parzysta więc liczba 2k+1 jest nieparzysta
25 lut 10:28
Flinston: Możesz jaśniej? bo nie do końca rozumiem
25 lut 10:29
Flinston: z nieprzystością to już rozumiem ale z tym dzieleniem nie bardzo
25 lut 10:30
Qulka: liczba podzielna przez k to k•(jakaś liczba całkowita)
i musimy udowodnić że ta w nawiasie jest całkowita
25 lut 10:36
Qulka: w twoim zadaniu żeby liczba była podzielna przez 4 to najlepiej zapisać ją jako 4n gdzie n∊N
wtedy będzie na pewno podzielna przez 4
kolejna taka liczba to 4n+4
więc suma czterech to 4n+4n+4+4n+8+4n+12 = 16n+24 = 8•(2n+3) liczba 2n+3 jest naturalna więc
calość jest podzielna przez 8
25 lut 10:39