Obliczyć całkę
Ada: ∫√1−x2 taką całkę liczyć przez podstawienie?
25 lut 10:08
Ada: Ktoś, coś? bo nie wiem co zrobić, jak dam t=1−x2 to dt=2xdx i ten x mi zawadza, poradzicie
coś?
25 lut 10:14
PW: Jest gotowy wzór w tablicach w zestawie najpopularniejszych całek:
| | a2 | | x | | x | |
∫√a2−x2 dx = |
| arcsin |
| + |
| √a2−x2. |
| | 2 | | |a| | | 2 | |
Chcesz to udowodnić?
25 lut 10:23
Ada: mam tylko wyliczyć całkę
25 lut 10:28
PW: No to mówisz sobie − znam taki wzór, wystarczy podstawić a = 1.
Po podstawieniu możesz się zabawić w sprawdzenie różniczkując wynik − samo to jest dość trudne
dla początkujących.
25 lut 10:32
J:
| | 1 − x2 | | 1 | | x2 | |
= ∫ |
| dx = ∫ |
| dx − ∫ |
| dx = |
| | √1−x2 | | √1−x2 | | √1−x2 | |
25 lut 10:32
Ada: a z jakiego zestawu całek to jest, bo szczerze pierwszy raz sie spotykam z czymś takim
25 lut 10:32
J:
.. i teraz licz ostatnią całkę
25 lut 10:33
Ada: jakąś metodą czy rozbijając ją?
25 lut 10:40
J:
| | x2 | | 1 − x2 | | 1 | |
rozbijając .... ∫ |
| dx = −∫ |
| dx + ∫ |
| dx |
| | √1−x2 | | √1−x2 | | √1−x2 | |
25 lut 10:44
Mariusz: Najlepiej jest policzyć przez części
du=dx
v=
√1−x2
u=x
Następnie skorzystać z tego że
6 mar 22:27