drogę w dol
patka: drogę w dół rzeki punktu A do punktu B motorówka przepływa w czasie o 22,5 minuty krótszym niż
drogę powrotną. oblicz prędkość prądu rzeki jest odległość między punktami A i B wynosi 18km,
a prędkość własna motorówki jest równa 20 km/h.
25 lut 09:03
Ja:

I teraz zależność Droga = V*t gdzie V=20km/h
25 lut 09:08
Ja: nalezy dodac ,że x to prędkośc prądu rzeki
25 lut 09:09
J:
(20+v)*t = 18
| | 22.5 | |
(20−v)*(t + |
| ) = 18 |
| | 60 | |
25 lut 09:12
patka: A jak to zrobić dalej, ponieważ doszlam do momentu V2−96V+400=0 i niestety z tego nie wychodzi
mi nic sensownego?
25 lut 09:32
J:
porównaj lewe strony równań
25 lut 09:38
patka: Wyliczylam ten układ równań i doszlam do tego momentu, co napisalam
25 lut 09:41
rozpisanie: no to same momenty , moze to film od 18+ ?
25 lut 12:12
patka: w jaki sposób mam porównać lewe strony? jeśli tak zrobię to nie pozbędę się jednej zmiennej
25 lut 12:14
rozpisanie: @Ja źle zaczął te momenty:
S = (t −22,5)(v+Vr)
S = t(V−Vr)
25 lut 12:16
rozpisanie: nie można porównywac Lewych str, tylko wyznaczyć JEDNĄ niewiadomą z jednego równania i
podstawić do drugiego: to zadanie ze szkoły podstawowej
25 lut 12:17
Ja: @rozpisane co się nie zgadza? Jednostki musisz Ty zmienić .(Vkm/h t w minutach
)
25 lut 12:55
rozpisanie: prędkość "w dół rzeki" v + v
r i wtedy czas krótszy
predkość "w górę rzeki" V − v
r w czasie t
czas oczywiście musi być w tych samych jednostkach, jakie
patka od płaszcza? lubi

godziny, minuty, lata czy sekundy
25 lut 13:34
rozpisanie: a w ogóle to : fizyka.pisz.pl
25 lut 13:34
rozpisanie: Jesli zdecydujecz sie na godziny to równanie, które masz rozwiązać jest postaci:
0,375v
2 +36v −150 = 0
| | km | |
i jedyne rozwiązanie z fizycznego punktu widzenia wynosi v = 4 |
| |
| | h | |
25 lut 13:51
rozpisanie: teraz podstaw i sprawdź
25 lut 13:51