Funkcje
wTSK: Funkcja f : N x N −> N dana jest wzorem
f (k, l) = k + l2
a) Czy funkcja jest różnowartościowa? Odpowiedź uzasadnić.
b) Czy funkcja przekształca N x N na N? Odpowiedź uzasadnić.
c) Wyznaczyć f−1 ({25}) oraz f−1 ({3,4}).
d) Obliczyć f ( f(1,2), f (1,3)).
PROSZĘ O POMOC!
25 lut 07:06
Gray: Ad. a) Nie. f(1,3)=f(6,2).
Ad. b) To zależy, czy 0∊N. Jeżeli tak, to odpowiedź jest tak (bo k=f(k,0)); jeżeli nie, to nie:
nie da się uzyskać 1, bo k+l2≥2, dla k,l∊N.
Ad. c) Zakładam, że 0∉N; jeżeli 0∊N, przybędą dwa elementy: (25,0) i (0,5).
f−1({25})={(k,l): k+l2=25} = {(24,1),(21,2),(16,3),(9,4)}. Kolejne Ty.
Ad. d) f ( f(1,2), f (1,3))=f(5,10)=105.
Koniec.
25 lut 09:49