ele
ele: Podstawy Elektroniki:
Zadanie 1:
Oblicz rezystancje:
U = 10V
I = 10mA = 10 * 10
−3 , dlaczego 10 * 10 a nie same 10
−3 ?
| | 10 | | 1 | | 1 * 103 | |
R = |
| = |
| = |
| − skąd ta 10 w liczniku tak się przenieoła |
| | 10*10−3 | | 10−3 | | 1 | |
?
25 lut 00:56
Qulka: bo 10 mA to 10 • (przelicznik z mili na zwykłe czyli 10−3 )
25 lut 00:59
Qulka: bo minus w wykładniku oznacza odwrotność
a
−1 = 1/a
a potem mianownik mianownika idzie do licznika bo dzielenie to mnożenie przez odwrotność
25 lut 01:01
ele: wiem że m to mili czyli 10−3 ale nie wiem skąd ta druga 10 ?
25 lut 01:03
ele: a to skąd poźniej jeszcze ta jedynka w mianowniku :
25 lut 01:05
Qulka: bo masz 10 mA = 10 • 10−3
25 lut 01:05
Qulka:
| 1 | | 100 | |
| = |
| =przy dzieleniu potęg wykładniki odejmujemy=100−(−3)=103 |
| 10−3 | | 10−3 | |
25 lut 01:08
ele: ok już widzę, może jesteś w stanie mi pomóc zrobić zadanie z elektroniki ?
Mam obliczyć prądy i napięcia w obwodzie dla:
E = 18V
R1 = 2Ω
R2 = 3Ω
R3 = 6Ω
Rezystory połączone równolegle.
E to jest źródło napięciowe. I nie wiem jak obliczyć np. napięcie na rezystorze R1 mając
podaną tylko rezystancję?
25 lut 01:13
Qulka: wszystkie równolegle do siebie

to na każdym będzie to samo U
jeśli nie masz R
w to E =U
25 lut 01:18
ele: ale czemu na każdym takie same napięcie ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
E | | |
| R R R
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
coś takiego gdzie R to rezystory, a E to źródło napięcia.
25 lut 07:39
ele: te kreski na górze powinny się skończyć przy 3 tranzystorze.
25 lut 07:40
Draghan:

Rezystorze chyba, co?

To, że na każdym elemencie połączonym równolegle jest to samo napięcie, wynika z praw
Kirchhoffa.
Suma spadków i wymuszeń napięć w oczku musi być równa zeru, a więc dla tego schematu:
Niebieskie to spadki/wymuszenia napięć, czerwone to założony dodatni obieg oczka.
E − R
1 = 0 ⇔ E = R
1
R
1 − R
2 = 0 ⇔ R
1 = R
2
R
2 − R
3 = 0 ⇔ R
2 = R
3
Dla "przyspieszenia" liczenia obwodów najlepiej sobie zapamiętać, że elementy równoległe zawsze
mają to samo napięcie.
25 lut 09:55
Qulka:

bo taka jest cecha połączenia równoległego. To tak jakby je połączyć w jeden punkt (rysunek), a
ponieważ to ten sam punkt dla wszystkich masz to samo napięcie na wszystkich.
25 lut 09:59