trygonometria
lub: Jak narysować coś takiego cos x+ 2sin
24 lut 23:22
5-latek: popraw polecenie
24 lut 23:24
lub: cos x+2sin x
24 lut 23:36
3Silnia&6: http://www.wolframalpha.com/input/?i=cos%28x%29+%2B+2sin%28x%29
cos x + 2sin x =
√5sin(x+arctg(1/2)), znajac wynik mozna teraz do tego dojsc
| | 1 | | 2 | |
cos x + 2sin x = cos x * 1 + sin x * 2 = √5(cos x * |
| + sin x * |
| ) = |
| | √5 | | √5 | |
| | 1/2 | | 1 | |
= √5(cos x * |
| + sin x * |
| ) = |
| | √1+(1/2)2 | | √1+(1/2)2 | |
=
√5(cos x /
√5 + 2sinx /
√5 ) = cosx + 2sin x
25 lut 00:06