Zadanie z parametrem
Cube:
Wyznacz wartość parametru m (m należy do R) dla której równanie x
4−3mx
2−4m
2+4=0 ma trzy
różne rozwiązania. Dla znalezionej wartości parametru m rozwiąż nierówność x
4−3mx
2−4m
2+4≥0
Z góry dziękuję za pomoc
24 lut 22:36
ICSP: Twój pomysł ?
24 lut 22:46
prosta: trzy różne rozwiązania−−−> jedno powinno być równe 0.
24 lut 22:54
ICSP:
24 lut 22:56
Cube: No właśnie nie wiem

ale nic chyba nie da się wyciągnąć przed nawias

jedno musi być równe
0, a delta większa od zera i t1*t2 musi być mniejsze od zera, albo delta = 0 i p >0, dobrze
myślę

?
24 lut 23:08
ICSP: Skoro jedno rozwiązanie to x0 = 0 to dostajemy :
0 − 3m * 0 − 4m2 + 4 = 0
skąd
m = 1 lub m = −1
i odpowiednio:
x4 − 3x2 = 0 lub x4 + 3x2 = 0
ale drugi wielomian nie spełnia warunków zadania.
24 lut 23:11
Cube: Nie spełnia, ponieważ

?
24 lut 23:16
3Silnia&6: poniewaz x4 + 3x2 > 0 dla kazdego x ≠ 0
odp. m = 1
dla m=1 x2(x−√3)(x+√3)≥0 ⇔ x∊(−∞,√3] U [√3,∞)
24 lut 23:37
Cube: I jeszcze 0 do tego
24 lut 23:41
ICSP: i jeszcze 0
24 lut 23:42
3Silnia&6: tak
24 lut 23:59