matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz całkę
Jur:
∫2x
2
arctgx dx
24 lut 22:33
ICSP:
Przez części : v ' = 2x
2
, u = arctgx
24 lut 22:39
J:
2
v' = 2x
2
v =
x
3
3
1
u = arctgx u' =
x
2
+1
2
2
x
2
*x
... =
x
3
arctgx −
∫
dx
3
3
x
2
+1
... ostatnia całka , podstawienie: t = x
2
, dt = 2xdx
2
1
t
1
1
1
1
1
...=
*
∫
dt =
∫dt −
∫
dt =
t −
lnItI+C
3
2
t+1
3
3
t+1
3
3
25 lut 08:56
J:
1
na końcu: −
lnIt+1I + C
3
25 lut 09:02