proszę o rysunek
Michał: krawędzie boczne ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ABCDS nachylone są
do płaszczyzny jego podstawy ABCD pod kątem omierze 60
0 .Długość krawędzi podstawy
jest równa a Ostrosłup przecięto płaszczyzną przechodzącą przez wierzchołek B równoleglą do
przekątnej AC i prostopadłą do krawędzi bocznej przeciwległej wierzchołkowi B
| | √3a2 | |
Udowodnij że pole otrzymanego przekroju jest równe |
| |
| | 3 | |
24 lut 22:25
Michał: czy to będzie deltoid
25 lut 12:45
dero2005:
25 lut 18:06
Michał: | | 1 | | a√2 | |
obliczyłem H = |
| d * cos600 ⇒ H = |
| H − wysokość ostrosłupa
|
| | 2 | | 4 | |
czy OH to połowa wysokości
25 lut 18:35
dero2005:
nie
25 lut 18:38
25 lut 18:43
25 lut 18:48
Michał: | | aP{6} | |
jak obliczyłeś że H = |
| i dlaczego GB = H |
| | 2 | |
25 lut 19:17
25 lut 19:18
Michał: | | a√6 | |
znowu zapisałem żle H = |
| |
| | 2 | |
25 lut 19:19
dero2005:
ja nie napisałem że GB = H to jest przypadek
H = SO
25 lut 19:21
prosta: trójkąt BDS jest równoboczny , H jest punktem przecięcia wysokości tego trójkąta,
więc dzieli wysokość w stosunku 1:2
25 lut 19:24
prosta: | | 2 | |
stąd długość EF to |
| a√2 |
| | 3 | |
25 lut 19:25
Michał: według powyższego wzoru po wyliczeniu
| | a2√2 | | √3a2 | |
P= |
| a mamy udowodnić że P = |
| |
| | 4 | | 3 | |
25 lut 19:27
dero2005:
przepraszam za pomyłkę w przepisywaniu
25 lut 19:30
Michał: | | a√6 | |
teraz się zgadza interesuje mie dlaczego GB = OS= |
| |
| | 2 | |
25 lut 19:40
Michał: przepraszam że tak wcześniej zrozumiałem zapis to rzeczywiście literówka
25 lut 19:41
dero2005:
GB i OS to są wysokości trójkąta ABS. Ponieważ trójkąt jest równoboczny to wysokości są równe
25 lut 19:56
Michał: chyba Δ DSB jeżeli jest on zgodny z rysunkiem 25 lut 18;06
25 lut 20:36
dero2005:
Masz rację . Δ DSB lub Δ ASC
25 lut 20:39
Michał: dziękuję bardzo i przepraszam za niedogności przy pisaniu moim
25 lut 21:15