matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc
Basia:
Proszę o pomoc w rozpisaniu i obliczeniu granic:
(3n−2)
3
+n
2
(
√
n
+1)
4
lim
n→
∞
=
n
24 lut 22:10
Basia:
Pomocy
25 lut 11:10
Gray:
(3n−2)
3
+n
2
...=
= ... licznik i mianownik dzielisz przez n
3
.... =
n(
√
n
+1)
4
(3n−2)
3
/n
3
+ 1/n
(3−2/n)
3
+ 1/n
3
3
=
=
→
=27
(
√
n
+1)
4
/n
2
(1+1/
√
n
)
4
1
25 lut 11:54