trygonometria, obliczenie wartości
Adam: Trygonometria, oblicz wartość:
Zamieniam korzystając z tożsamości trygonometrycznych na:
| | 2sinx | | sin2x | | 1+ |
| − |
| | | | cosx | | cos2x | |
| |
| |
| 2cos2x−1+2sinxcosx | |
i dalej nie mam za bardzo pojęcia co z tym zrobić

jakieś wskazówki?
24 lut 22:09
PW: Obliczenie wartości polega na podstawieniu konkretnej liczby w miejsce x (lub konkretnej
liczby w miejsce wartości jednej z funkcji). Coś musimy wiedzieć, np. czemu jest równy sinx,
wtedy będziemy to jakoś przekształcać, żeby obliczyć wartość.
W tym momencie można tylko skomentować: przekształcasz podane wyrażenie, ale nie wiadomo w
jakim celu.
25 lut 09:51
Qulka: wspólny mianownik w liczniku . mianownik wróć do poprzedniej postaci
będzie
| cos2x +sin2x | |
| =1 |
| cos2x+sin2x | |
25 lut 10:05
Qulka: zapomniałam o tym mianowniku z licznika
będzie 1/cos2x
25 lut 10:10
PW: No chyba że licznik skróci się z mianownikiem

Twój licznik sprowadzamy do wspólnego mianownika:
| | cos2x + 2sinxcosx − sin2x | | cos2x + 2sinxcosx − (1 −cos2x) | |
L = |
| = |
| = |
| | cos2x | | cos2x | |
| | 2cos2x + 2sinxcosx −1 | |
= |
| . |
| | cos2x | |
Mianownik M = 2cos
2x + 2sinxcosx −1.
Badane wyrażenie
| L | | 1 | | 2cos2x + 2sinxcosx −1 | | 1 | |
| = L· |
| = |
| · |
| = |
| M | | M | | cos2x | | 2cos2x + 2sinxcosx −1 | |
Obliczyć się nie dało − można było tylko uprościć podane wyrażenie. Do obliczenia potrzeba jest
wartość cosx lub jakaś inna wartość funkcji trygonometrycznej pozwalająca obliczyć cosx.
25 lut 10:14
PW: No to jesteśmy zgodni, bo już myślałem że marudzę niepotrzebnie.
25 lut 10:17
5-latek: Dzien dobry
PW i Qulka

Otoz wedlug mnie
PW wlasnie marudzisz potrzebnie bo ostatnio tez napisali takie zadanie :
Skroc wyrazenie x
3−1 (a wedlug mnie powinno byc polecenie rozloz na czynniki wyrazenie x
3−1
25 lut 10:22
PW: Tak, tamto też widziałem. Wielu ludzi − zamiast przepisać dosłownie − opowiada zadanie własnymi
słowami, czasem z fatalnym skutkiem.
25 lut 10:27
Qulka: PW marudź marudź koniecznie

musi być równowaga w przyrodzie.. zawsze potrzeba na
takich abnegatów jak ja, przynajmniej kilku purystów jacy tu są

i dzięki im wielkie że są
25 lut 10:32