hiuhouh
zombi: Rozwiń w szereg Taylora w x=0
| | 1 | |
∫ |
| dx, gdzie k jest parametrem. |
| | √(1−x2)(1−kx2) | |
Miałem pomysł, żeby rozwinąć f. podcałkową w szeregu i całkować wyraz po wyrazie, ale nie wiem
czy tak mogę, i nie wychodzi mi to zbytnio
24 lut 21:59
Gray: Całka nieoznaczona nie jest funkcją, tylko zbiorem funkcji. Nie będzie więc jednego szeregu
Taylora, tylko, naginając trochę teorię, cały zbiór szeregów Taylora.
24 lut 22:03
zombi: No okej wiadomo, że ze stałą tam wyjdzie przyjmujemy, że stała C=0. Jak to policzyć?
24 lut 22:04
Trivial:
zombi, nie da się przyjąć, że stała C = 0, bo nie wiadomo odnośnie czego ta stała jest.
Powiedzmy że całka wyjdzie (x+1)
2 + C. Równie dobrze mogło wyjść x
2 + 2x + C. Oba rozwiązania
opisują tę samą rodzinę funkcji. I niby które C ma być równe zero?
Takie tam uwagi...

Zobaczmy co na to wolfram.
http://www.wolframalpha.com/input/?i=integral+1%2F%28sqrt%28%281-x^2%29*%281-k*x^2%29%29%29+dx
Ah tak! Całka eliptyczna. Odpowiednim podstawieniem można ją sprowadzić do jednej z kilku
postaci kanonicznych. Tutaj moja wiedza się kończy.
24 lut 22:21
zombi: Tylko wskazówkę profesor dał taką, żeby całki nie obliczać. Więc myślałem nad tym, żeby
| 1 | |
| rozwinąć w szereg i całkować wyraz po wyrazie. Tylko nie umiem tego w |
| √(1−x2)(1−kx2) | |
szereg rozwinąć.
24 lut 22:24
Saris: to jakie jest w ogóle polecenie?
24 lut 22:28
zombi: Rozwiń w szereg Taylora.
24 lut 22:29
Gray: Całki nie ma sensu obliczać, bo oznaczając Twoją całkę jako F(x), wiemy, że F(0) może być
| | 1 | |
dowolną stałą (bo całka nieoznaczona ma stałą c), a F'(x)= |
| i całki już |
| | √(1−x2)(1−kx2) | |
nie ma.
Chwilę jeszcze pomyślę jak to sprytnie rozwinąć (w x=0 ← z tym mam mały kłopot). Wiadomo, że
wszystkie współczynniki przy x
k, dla k parzystych, będą zerami.
24 lut 22:30
zombi: Tzn prof. mówił że nawet wystarczy znalezienie współczynników do x
5. I tak sobie myślałem,
gdyby rozwinąć
| 1 | | 1 | |
| oraz |
| w szeregi do wyrazów rzędu < 5 tj. 3 wyrazy z każdego. |
| √1−x2 | | √1−kx2 | |
Przemnożyć te 3 wyrazy x 3 wyrazy (kontrolując to nasze o(x
5), żeby pozjadało, niepożądane
wyrazy) otrzymamy to co chcemy, tylko myślę, że można ładniej.
24 lut 22:41
Gray: Do x
5 to można tak jak proponujesz (to jest "ładne"). Obydwie te funkcję rozwija się we wzór
postaci:
| | f''(0) | | f(4)(0) | |
f(x)=1 + |
| x2+ |
| x4+... reszta jest zbędna, a te dwie pochodne |
| | 2 | | 24 | |
wylicza się łatwo.
24 lut 22:50
Gray: A może miałeś jakieś rozwinięcia podane na zajęciach? Może arcsin?
24 lut 22:52
Trivial:
A zresztą, kto by tam rozwijał funkcję podcałkową! Wygląda na trudną. Lepiej rozwinąć funkcję
wynikową od razu.
| | 1 | |
F(0) = 0 F(x) = ∫0x |
| du |
| | √(1−u2)(1−ku2) | |
F'(0) = 1 F'(x) = [(1−x
2)(1−kx
2)]
−1/2
| | x+kx2−2kx3 | |
F''(0) = 0 F''(x) = |
| F'(x) = g(x)F'(x). |
| | (1−x2)(1−kx2) | |
Teraz korzystając ze wzoru Leibniza
[1] mamy:
| | | |
F(n+2)(x) = ∑m=0..n | g(m)(x)F(n−m+1)(x) |
| | |
Dalej:
| | 1−3k | | 1 | | 1 | | 1 | | k | | x−1 | |
g(x) = |
| * |
| − |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 2k−2 | | x+1 | | 2 | | x−1 | | k−1 | | kx2−1 | |
| | 1−3k | | 1 | | k | |
g(n)(0) = |
| *(−1)n*n! + |
| n! + |
| *h(n)(0) |
| | 2k−2 | | 2 | | k−1 | |
h(0) = 1 h'(0) = −1 h''(0) = 2k h'''(0) = −6k
h
(4)(0) = 24k
2 h
(5)(0) = −120k
2 h
(6)(0) = 720k
3
Bez dowodu, być może niepoprawnie, ale jest już późno

:
h
(n)(0) = (−1)
n*n!*k
[n/2]
Zatem:
| | 1 | | 1−3k | | k1+[n/2] | |
g(n)(0) = ( |
| + (−1)n( |
| + |
| ))*n! |
| | 2 | | 2k−2 | | k−1 | |
No i teraz mamy już prosty przepis na obliczanie kolejnych wyrazów z poprzednich.
F(0) = 0
F'(0) = 1
| | | |
F(n)(0) = ∑m=0..n−2 | g(m)(0)F(n−m−1)(0) |
| | |
[1]:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wz%C3%B3r_Leibniza
24 lut 23:25
zombi: Ja robiłem tak, jak Grey, że
| 1 | |
| = (∫U{1}{√1−x2dx)' = (arcsin)' a na arcusa znamy. |
| √1−x2 | |
Ta druga część
W zależności od tego czy k>0 czy k<0 otrzymujemy arcsin lub arcsinh w lekkimi modyfikacjami.
25 lut 08:39
Mariusz:
| 1 | | 1 | |
| oraz |
| można obliczyć z wzoru dwumianowego Newtona |
| √1−x2 | | √1−kx2 | |
a następnie skorzystać z iloczynu szeregów Cauchyego a dopiero na końcu scałkować
16 lut 04:22
jc: A dalej moze się przydać wzór Newtona, z którego wynika, że
| | | | | | x2n | |
(1−x2)−1/2 = ∑ | (−1)n x2n = ∑ | |
| |
| | | | 4n | |
16 lut 11:17
Mariusz:
jc o tym pisałem wyżej ale czy iloczyn Cauchyego szeregów zadziała ?
Mielibyśmy po nim podwójną sumę z której policzeniem mają problem programy matematyczne
16 lut 12:55
jc: @Mariusz. Tak, pisałeś. I tak, ja pisałeś, każdy spółczynnik będzie wielomianem zmiennej k.
Przy x
2n będzie stała suma
A na koniec, zgodnie z Twoją instrukcja, całkujemy wyraz po wyrazie.
16 lut 13:10
Mariusz:
Czy aby na pewno iloczyn Cauchyego będzie tak wyglądał ?
Czy aby na pewno jest tam 4−n (czy wykładnik tej potęgi nie powinien zależeć także od m)
16 lut 13:52
Mariusz:
No dobra jak rozpisałem to m się skróciło
16 lut 14:06