Z liczb od 1 do 100 wylosowano jedną liczbę. Prawdopodobieństwo, że jest to lic
toizek: Z liczb od 1 do 100 wylosowano jedną liczbę. Prawdopodobieństwo, że jest to liczba podzielna
przez 3, pod warunkiem że wylosowano liczbę parzystą jest równe:
A.33/100
B.8/25
C.7/25
D.3/10
Michał: Ω=100
Potem określasz zdarzenie:
A−liczba podzielna przez 3
B−wylosowano liczbę parzystą.
No i liczysz:
Trzeba rozpatrzyć trzy ciągi.
b
n=2n − z tego liczysz ilość liczb parzystych (≤100)
a
n=6n − z tego liczysz ilość liczb parzystych i podzielnych przez 3 (≤100)
Następnie określasz zbiory.
A∩B=ilość elementów spełniających warunek ciągu a
n
B=ilość elementów spełniających ciąg b
n
No i teraz zaglądasz do tablic, wzór na prawdopodobieństwo warunkowe i masz odpowiedź