prosta na plaszczyznie
Fila: Dziendobrywieczór ^^ Mam zadanko z którym się głowię....
Napisz równanie prostej, która przechodzi przez punkt A = (1, 2) i tworzy z osiami układu
współrzędnych trójkąt o polu równym 2.
24 lut 20:53
Tadeusz:
24 lut 21:12
Fila: co mi ten wykres daje... w sumie niewiele...
24 lut 21:38
Qulka:
y=ax+b
2=a+b więc b=2−a
Pole = b•(−b/a)/2=2 więc b2=−4a
(2−a)2=−4a
24 lut 21:45
Fila: Genialne! Dziękuję bardzo!
24 lut 21:49
prosta: równanie prostej: y−2=a(x−1)
y=ax−a+2
Punkt na osi Oy: (0, 2−a)
| | 2−a | |
Punkt na osi Ox: ( |
| ,0) |
| | a | |
|2−a|
2=|4a|
4−4a+a
2=4a lub 4−4a+a
2=−4a
a
2−8a+4=0 lub a
2+4=0
Δ=.48. sprzeczne
24 lut 21:50
Tadeusz:

a równanie tej prostej to:
y=(4−2
√3)x−2+2
√3
24 lut 22:17
prosta: z moich zapisów jest jeszcze jedna prosta
24 lut 22:19
prosta: y=(4+2√3)x−2−2√3
24 lut 22:22
Tadeusz:
... i niby co to miało być Qulka ?
24 lut 22:26
Qulka: rozważałam przez chwilę wszystkie + i − i wydawało mi się że się mimo wszystko zniosą i będzie
dodatnie.. potem mi wyszło że nie, ale już poprawili więc się już nie odzywałam
25 lut 01:14