Okrag, styczna.
Serum: Dany jest okrąg o równaniu x2+y2−2y−3=0. Wyznacz równania stycznych do tego okręgu i
równoległych do prostej y=√2x
Wiem, że to było wiele razy, nawet popatrzyłem na inne zadania. Ale nie wiedziałem skad się co
wzięło.
24 lut 20:05
ICSP: Jaki wzór mają proste równoległe do prostej y = √2x ?
24 lut 20:06
Serum: równoległe to musi być y = √2x + jakieś tam b
y = {2}x + b
z równania zrobiłem:
x2 = (y−1)2 = 4
S(0,1) r = 2
24 lut 20:07
Serum: y = √2x + b tak?
24 lut 20:08
Serum: x2 + (y−1)2 = 4 − poprawka
24 lut 20:09
ICSP: 
. Styczna ma z okręgiem tylko jeden punkt wspólny. Czyli układ równań w postaci :
x
2 + (y − 1)
2 = 4
y =
√2x + b
powinien mieć tylko jedno rozwiązanie.
24 lut 20:11
Serum: dużo obliczeń. Ale zrobione, wyszło. Nareszcie zrozumiałem, co oni w innych zadaniach pisali.
Sorry za kłopot.
24 lut 20:24
prosta: szybciej chyba policzyć b z warunku na odległość środka okręgu od prostej.
24 lut 20:26
prosta: i mniej obliczeń...za to wartość bezwzględna
24 lut 20:26