Proste i okrąg
Hue hue: Sieczna k: x−y+1=0 przecina okrąg o: x2+y2−6x−2y+1=0 w punktach A i B. Przez te punkty
poprowadzono styczne do okręgu, które przecięły się w punkcie C. Napisz równanie okręgu
opisanego na trójkącie ABC.
Zacząłem od wyznaczenia środka okręgu, promienia, współrzędnych punktów A i B.
Są to odpowiednio S(3,1),r=3 i A(0,1), B(3,4).
Ustaliłem ogólne wzory prostych przechodzących przez punkty A i B
ax−y+1=0 i ax−y+4−3a=0
Gdy próbuję obliczyć te styczne ciągle wychodzi sprzeczność, czy gdzieś mogłem zrobić błąd?
Dzięki za każdą pomoc
24 lut 19:53
Tadeusz:

... widzisz dlaczego ?
24 lut 20:00
Hue hue: No dobra okej, na rysunku wszystko widać, czyli gdzieś muszę mieć złe obliczenia bo jednak
powinienem to samo uzyskać licząc to( bez rysunki)

Jesteś w stanie pomóc?
24 lut 20:02
Tadeusz:
chcesz policzyć a ... czyli tangens kąta
Widzisz, że ten kąt ma 90o .... a tg90o ....
24 lut 20:10
Hue hue: A no tak, zapomniałem, że a to też tangens danego kąta. Ale pomijając to, co należałoby zrobić,
żeby obliczyć te styczne nie korzystając z rysunku?
24 lut 20:13
Tadeusz:
dalej nie rozumiesz
tg90o nie istnieje więc jak to chcesz obliczyć
Chcesz wyznaczyć równanie stycznej jako funkcji ... tyle że x=0 funkcją nie jest
24 lut 20:22
Hue hue: No możliwe, że trochę się gubię, ale chodzi mi o to w takim razie, jak zapisać styczne, nie ma
innej możliwości niż z rysunku, no bo okej, tu widać y=0 i x=4. Czy coś źle myślę? Chciałbym
to zrozumieć a lekko się zagubiłem.
24 lut 20:36
prosta: trochę jak armata na mrówkę: bierzemy równanie ogólne prostej : współczynniki A,B,C....powinno
wyjść
24 lut 20:40
prosta: albo: jest równanie stycznej w punkcie należącym do okręgu.....podobne do równania okręgu.
24 lut 20:42
prosta: (x−a)(xo−a)+(y−b)(yo−b)=r2
(x−3)(3−3)+(y−1)(4−1)=32
3(y−1)=9
y=4
24 lut 20:45
Hue hue: Dzięki, człowiek czasami tak się zamota, że 2+2 staje się trudne. Szczególnie jeszcze po
ciężkim dniu.
24 lut 20:58