dx | ||
∫ | nad całką jest 2, a pod całką 0 | |
(x−2)2 |
x*√x | ||
∫ | dx nad całką jest 2, a pod całką 0 | |
x4 |
dx | ||
∫ | jest całkę która nie jest zdefiniowana dla x=2 (granica górna tej całki | |
(x−2)2 |
dx | ||
a więc ∫ | po zamiana zmienna u = x−2 oraz du =dx oraz ze wzoru | |
(x−2)2 |
dx | du | |||
otrzymamy ∫ | =∫ | =u−2+1/(−2+1)= − 1/u | ||
(x−2)2 | u2 |
dx | ||
∫ | = {−1/(x−2) przy granicy górnej x=2 i dolnej x=2 to się równa | |
(x−2)2 |
dx | ||
∫ | = lim {−1/(x−2) przy granicy górnej x=2+E i dolnej x=2 kiedy E zbiega do | |
(x−2)2 |
dx | ||
∫ | = lim {(−1/ ( E+2−2)) kiedy E zbiega do zera} − ( −1/(0−2) | |
(x−2)2 |
dx | ||
∫ | = lim {(−1/ ( E)) kiedy E zbiega do zera} − ( 1/2) | |
(x−2)2 |
dx | ||
∫ | = −∞ − 1/2 | |
(x−2)2 |
dx | ||
∫ | = −∞ | |
(x−2)2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |