Udowodnij...
mikejjla: Udowodnij, że jeżeli dla dowolnych liczb dodatnich a i b prawdziwa jest równość ab+1 =
ba+1, to (a+b)2a2 + (a+b)2b2 = 8
24 lut 19:11
mikejjla: Działanie jest niewidoczne, więc piszę jeszcze raz:
| | a | | b | | (a+b)2 | | (a+b)2 | |
|
| = |
| , to |
| + |
| = 8 |
| | b+1 | | a+1 | | a2 | | b2 | |
24 lut 19:14
chcezapomniec: | | a | | b | |
Wystarczy udowodnić, że |
| = |
| ⇔a=b |
| | b+1 | | a+1 | |
24 lut 19:26
Kacper:
24 lut 19:26
chcezapomniec: co pomimo tego, że jest oczywiste, można w bardzo ładny sposób pokazać
24 lut 19:32
mikejjla: Ale jak to udowodnić, że a=b?
Wystarczy napisać, że a(a+1)=b(b+1), czyli a=b? Niby jest to widoczne, ale nie wiem czy taka
odpowiedź jest wystarczająca
24 lut 19:45
prosta: a2−b2+(a−b)=0
(a−b)(a+b)−(a−b)=0
(a−b)(a+b−1)=0
a=b lub a+b=1
24 lut 19:48
prosta: a=b lub a+b=−1
tak powinno być
24 lut 19:50
mikejjla: okej, dzięki wielkie, juz rozumiem
24 lut 19:50