tożsamość trygonometryczna
Rinn: | | 1−tg2x | |
sprawdź, czy równość |
| = 1 − 2sin2x jest tożsamością trygonometryczną |
| | 1+tg2x | |
Zaczęłam liczyć, ale się zacięłam na:
| 1 − sin2xcos2x | |
| = cos2x − sin2x |
| 1+ sin2xcos2x | |
24 lut 19:05
Rinn: aha, dodam jeszcze, że odpowiedź jest twierdząca.
24 lut 19:07
Eta:
L=...=cos2α−sin2α= 1−sin2α−sin2α= .... =P
24 lut 19:07
Rinn: zaprawdę, zaprawdę pomocne.
Ale czy ktoś potrafi to rozwiązać?
24 lut 19:22
Eta:
Milczysz, jak zaklęta

Pokażę cały dowód
ponieważ cosx≠0 ze względu na tangens,to mnożymy licznik i mianownik lewej strony przez cos
2α
| | cos2α−sin2α | | 1−sin2α−sin2α | |
L= |
| = |
| = 1−2sin2α= P |
| | cos2α+sin2α | | 1 | |
24 lut 19:23
Rinn: superświetnie, dzięki
24 lut 19:28
52:
| | cos2x−sin2x | |
= |
| =cos2x−sin2x=... |
| | cos2x+sin2x | |
24 lut 19:29
52: I znowu za późno... napisałem...
24 lut 19:30
Eta:
24 lut 19:35