ostrosłupa
ppppp: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym kąt między wysokością ostrosłupa a jego boczną ma miarę 30
stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej teg oostrosłupa, jeśli lego krawędź
podstawy ma dł. 4 cm. Prosze o pomoc w rysunku bryły oraz w obliczeniu wysokosci ostroslupa
24 lut 19:03
ppppp: 
24 lut 19:13
dero2005:
napisz zadanie poprawnie (a jego boczną .... ma miarę)
24 lut 20:46
dero2005:

zakładam, że jego boczną krawędzią
a = 4
h = 4
| | 2 | |
hs = √(13hp)2 + h2 = |
| √39 |
| | 3 | |
24 lut 21:19