Udowodnij...
Phoebe Campbell:
Mam udowodnić, że jeśli x2y2 + z2 = 2xyz to z=xy
Czy mogę zrobić to podstawiając do danego wyrażenia xy zamiast z i wykazując, że
obie strony są identyczne?
x2y2 + z2 = 2xyz
x2y2 + x2y2 = 2xyxy
2x2y2 = 2x2y2
24 lut 18:18
ICSP: używasz tezy aby udowodnić "co"?
24 lut 18:20
Phoebe Campbell: Z zadaniami typu udowodnij mam styczność od wczoraj czy przedwczoraj...
Rozumiem, że tak nie można i muszę pokombinować z wyrażeniem żeby doprowadzić
je do formy z=xy czy coś tego typu...?
24 lut 18:30
ICSP: 
Przekształcasz założenie tak aby dojść do tezy lub przekształcasz którąś stronę tezy za
pomocą założenia tak, aby otrzymać drugą stronę.
24 lut 18:33
Phoebe Campbell: Czyli tak... (?)
x2y2 + z2 = 2xyz
x2y2 + x2y2 = 2xyz
2x2y2 = 2xyz
2xy * xy = 2xyz
z = xy
24 lut 18:36
PW: Dla xyz ≠ 0 teza jest równoważna następującej:
| | xy | |
Czy teraz umiemy coś powiedzieć o liczbie |
| ? |
| | z | |
To dopiero wstęp, ale zacznijmy od takiego rozważania.
24 lut 18:37
Phoebe Campbell: PW.
| | xy | | z | |
Skoro |
| = 1 i |
| = 1 to z=xy?  |
| | z | | xy | |
24 lut 18:39
PW: O to idzie, znana jest (łatwa zresztą do udowodnienia) nierówność: dla a > 0
przy czym równość ma miejsce wtedy i tylko wtedy, gdy a = 1.
Mamy więc udowodnione badane twierdzenie dla przypadku, gdy xy > 0 i z > 0 − wtedy liczba
| | xy | |
|
| jest dodatnia i możemy powołać się na znane twierdzenie. |
| | z | |
Co będzie, gdy xy > 0 i z < 0 lub odwrotnie − gdy xy < 0 i z > 0?
24 lut 18:50
Phoebe Campbell: W zadaniu nie mam informacji o tym czy liczby są dodatnie czy ujemne, więc liczyłbym
tak jak napisałem w 5 poście.
24 lut 19:09
ICSP: znowu wykorzystałeś tezę.
24 lut 19:14
PW: Ja Cie zachęcam do myślenia, a Ty koniecznie chcesz liczyć. Dowodzenie twierdzeń to zazwyczaj
nie mechaniczne liczenie. Przecież w tym piątym wejściu także korzystasz z tezy, a więc źle.
24 lut 19:17
Phoebe Campbell: Jeżeli xy >0, a z < 0 to nie wyjdzie to samo?
x
2y
2 + z
2 = −2xyz //tutaj dodałem minus przed z, a przy z
2 nie ze względu na
kwadrat
| xy | | −z | |
| + |
| = −2 //podzieliłem przez −xyz |
| −z | | xy | |
| xy | | z | |
| + |
| = 2 //pomnożyłem * (−1) |
| z | | xy | |
24 lut 19:28
ko: mamy udowodnić że jeśli x2.y 2 = 2 x y z to z = xy
a więc ze wzorów skróconego mnożenia wiemy że A2 −2 A B + B2 = (A−B)2
w naszym zadaniu ta lewa strona jest częścią lewej strony tego wzoru skróconego mnożenia
trzeba odjąć to co brakuje 2 AB tzn. 2 x y z
a więc odejmując 2 x y z obie strony mamy:
x2.y 2 − 2 x y z = 2 x y z − 2 x y z ⇔ (x y− z)2 =0 ⇒x y −z =0 ⇒z=x y c. k. d.
24 lut 19:34
PW: ko, a gdzie zgubiłeś z2 z tego "wzoru"? A właściwie skąd on tam jest, gdy jego tam nie
było?
24 lut 19:42
ko: sorry jest błąd na początku ostatniej linii to powinno być
x2 y2 + z2 − 2xyz = 2x y z− 2 x y z ⇔(x y − z) 2 = 0 ⇔x y −z =0 ⇔z = x y c.k.d
24 lut 19:42
ko: sorry w zadaniu było x2 y2 + z2 = 2 x y z źle zapisałem treści tego zadania
24 lut 19:47
Phoebe Campbell:
PW − to co napisałeś w 6 poście z dodaniem, że xy/z = z/xy więc z = xy
jest wystarczające jako dowód?
I to co ja napisałem dla xy > 0 i z < 0 jest ok?
Chciałbym to "ogarnąć".. do matur jeszcze ponad rok, ale i tak sporo tego jest...
24 lut 19:49
ko: p.b do takich zadań zazwyczaj się próbuje skorzystać z wzorów skróconego mnożenia lub
innych wzorów związanych ze średnią arytmetyczna , geometryczną aby doprowadzić do znanych
faktów ze zbioru liczb rzeczywistych jak w tym zdaniu jeśli A2 =0 to A=0
24 lut 20:00
PW: Nie, utożsamiłeś ujemną "z" z taką z, przed którą stoi minus − to błąd logiczny.
Popatrz uważnie na zadanie − przecież po lewej stronie badanej równości jest liczba nieujemna
(suma kwadratów). Skoro ma miejsce równość, to i prawa strona jest nieujemna, nie trzeba nic
więcej rozważać. Przypadek xyz = 0 jest oczywisty − wtedy wszystkie występujące w równości
liczby są zerami.
Trochę żartowałem zadając pytanie o ujemne xy czy ujemne z.
Oczywiście dowód ko nie ma takich niuansów − zaczynasz od zdania
Prawdziwe jest zdanie
(xy−z)2 = 0 ⇔ xy = z,
a zdanie to jest równoważne następującym:.... i koniec.
24 lut 20:03
PW: Pisanie tego zajęło mi więcej niż 3 minuty, właśnie Cię chwalę
24 lut 20:04
Phoebe Campbell:
No dobra.. długa droga jeszcze przede mną

Dzięki Wam za pomoc
24 lut 20:07
Dziadek Mróz:
Teza, antyteza, proteza
24 lut 20:11