matematykaszkolna.pl
Udowodnij... Phoebe Campbell: Mam udowodnić, że jeśli x2y2 + z2 = 2xyz to z=xy Czy mogę zrobić to podstawiając do danego wyrażenia xy zamiast z i wykazując, że obie strony są identyczne? x2y2 + z2 = 2xyz x2y2 + x2y2 = 2xyxy 2x2y2 = 2x2y2
24 lut 18:18
ICSP: używasz tezy aby udowodnić "co"?
24 lut 18:20
Phoebe Campbell: Z zadaniami typu udowodnij mam styczność od wczoraj czy przedwczoraj... Rozumiem, że tak nie można i muszę pokombinować z wyrażeniem żeby doprowadzić je do formy z=xy czy coś tego typu...?
24 lut 18:30
ICSP: emotka Przekształcasz założenie tak aby dojść do tezy lub przekształcasz którąś stronę tezy za pomocą założenia tak, aby otrzymać drugą stronę.
24 lut 18:33
Phoebe Campbell: Czyli tak... (?) x2y2 + z2 = 2xyz x2y2 + x2y2 = 2xyz 2x2y2 = 2xyz 2xy * xy = 2xyz z = xy
24 lut 18:36
PW: Dla xyz ≠ 0 teza jest równoważna następującej:
 xy z 

+

= 2.
 z xy 
 xy 
Czy teraz umiemy coś powiedzieć o liczbie

?
 z 
To dopiero wstęp, ale zacznijmy od takiego rozważania.
24 lut 18:37
Phoebe Campbell: PW.
 xy z 
Skoro

= 1 i

= 1 to z=xy? emotka
 z xy 
24 lut 18:39
PW: O to idzie, znana jest (łatwa zresztą do udowodnienia) nierówność: dla a > 0
 1 
a +

≥ 2,
 a 
przy czym równość ma miejsce wtedy i tylko wtedy, gdy a = 1. Mamy więc udowodnione badane twierdzenie dla przypadku, gdy xy > 0 i z > 0 − wtedy liczba
 xy 

jest dodatnia i możemy powołać się na znane twierdzenie.
 z 
Co będzie, gdy xy > 0 i z < 0 lub odwrotnie − gdy xy < 0 i z > 0?
24 lut 18:50
Phoebe Campbell: W zadaniu nie mam informacji o tym czy liczby są dodatnie czy ujemne, więc liczyłbym tak jak napisałem w 5 poście.
24 lut 19:09
ICSP: znowu wykorzystałeś tezę.
24 lut 19:14
PW: Ja Cie zachęcam do myślenia, a Ty koniecznie chcesz liczyć. Dowodzenie twierdzeń to zazwyczaj nie mechaniczne liczenie. Przecież w tym piątym wejściu także korzystasz z tezy, a więc źle.
24 lut 19:17
Phoebe Campbell: Jeżeli xy >0, a z < 0 to nie wyjdzie to samo? x2y2 + z2 = −2xyz //tutaj dodałem minus przed z, a przy z2 nie ze względu na kwadrat
xy −z 

+

= −2 //podzieliłem przez −xyz
−z xy 
xy z 

+

= 2 //pomnożyłem * (−1)
z xy 
24 lut 19:28
ko: mamy udowodnić że jeśli x2.y 2 = 2 x y z to z = xy a więc ze wzorów skróconego mnożenia wiemy że A2 −2 A B + B2 = (A−B)2 w naszym zadaniu ta lewa strona jest częścią lewej strony tego wzoru skróconego mnożenia trzeba odjąć to co brakuje 2 AB tzn. 2 x y z a więc odejmując 2 x y z obie strony mamy: x2.y 2 − 2 x y z = 2 x y z − 2 x y z ⇔ (x y− z)2 =0 ⇒x y −z =0 ⇒z=x y c. k. d.
24 lut 19:34
PW: ko, a gdzie zgubiłeś z2 z tego "wzoru"? A właściwie skąd on tam jest, gdy jego tam nie było?
24 lut 19:42
ko: sorry jest błąd na początku ostatniej linii to powinno być x2 y2 + z2 − 2xyz = 2x y z− 2 x y z ⇔(x y − z) 2 = 0 ⇔x y −z =0 ⇔z = x y c.k.d
24 lut 19:42
ko: sorry w zadaniu było x2 y2 + z2 = 2 x y z źle zapisałem treści tego zadania
24 lut 19:47
Phoebe Campbell: PW − to co napisałeś w 6 poście z dodaniem, że xy/z = z/xy więc z = xy jest wystarczające jako dowód? I to co ja napisałem dla xy > 0 i z < 0 jest ok? Chciałbym to "ogarnąć".. do matur jeszcze ponad rok, ale i tak sporo tego jest...
24 lut 19:49
ko: p.b do takich zadań zazwyczaj się próbuje skorzystać z wzorów skróconego mnożenia lub innych wzorów związanych ze średnią arytmetyczna , geometryczną aby doprowadzić do znanych faktów ze zbioru liczb rzeczywistych jak w tym zdaniu jeśli A2 =0 to A=0
24 lut 20:00
PW: Nie, utożsamiłeś ujemną "z" z taką z, przed którą stoi minus − to błąd logiczny. Popatrz uważnie na zadanie − przecież po lewej stronie badanej równości jest liczba nieujemna (suma kwadratów). Skoro ma miejsce równość, to i prawa strona jest nieujemna, nie trzeba nic więcej rozważać. Przypadek xyz = 0 jest oczywisty − wtedy wszystkie występujące w równości liczby są zerami. Trochę żartowałem zadając pytanie o ujemne xy czy ujemne z. Oczywiście dowód ko nie ma takich niuansów − zaczynasz od zdania Prawdziwe jest zdanie (xy−z)2 = 0 ⇔ xy = z, a zdanie to jest równoważne następującym:.... i koniec.
24 lut 20:03
PW: Pisanie tego zajęło mi więcej niż 3 minuty, właśnie Cię chwalę emotka
24 lut 20:04
Phoebe Campbell: No dobra.. długa droga jeszcze przede mną emotka Dzięki Wam za pomoc emotka
24 lut 20:07
Dziadek Mróz: Teza, antyteza, proteza
24 lut 20:11