zastosowanie tw. Talesa w zadaniach
Ada :) Pomocy ;( : Bardzo proszę o pomoc

W trójkącie ABC wysokość CD ma dł. 20 cm, bok |AB|= 24 cm. W jakiej odległości od boku AB
należy poprowadzić prostą równoległą do tego boku, aby jej odcinek wyznaczony punktami
przecięcia z prostymi AC i BC miał długość 75% dł. wysokości CD?
24 lut 18:06
Andrzejjj:

Dane: |AB|=24, |CD|=20
Szukana: |DG|
Oznaczmy |AD|=x ⇒ |BD|=24−x
|EF|=0,75|CD|=0,75*20=15
Z tw. Talesa:
|EF|/|AB|=|CG|/|CD|, zatem
15/24=|CG|/20
|CG|=12,5 ⇒ |GD|=20−12,5=7,5
Zgadza się odpowiedź?
24 lut 18:30
Andrzejjj: 3 wers jest zbędny, najpierw chciałem inaczej robić...
24 lut 18:31
Ada :) Pomocy ;( : zgadza się

jeju dziękuję bardzo
24 lut 18:33