Obliczenie pochodnej
Michał Berlik: Obliczenie extrema lokalnego i monotoniczności
| | (x+1)2 | |
Mam funkcję f(x)= |
| D:R/{−5} |
| | x+5 | |
| | (x+1)(x+9) | | x2+10x+9 | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | (x+5)2 | | x2+10x+25 | |
I tutaj już nie wiem co dalej pomoże mi ktoś?
24 lut 17:47
chcezapomniec: a co to pochodna i co Ci daje, że ją policzyłeś?
24 lut 17:48
24 lut 17:49
PW: Wujek Dobra Rada: tego mianownika (x−5)2 nie przedstawiamy w postaci ogólnej − zostawiamy tak
jak jest, bo widać że jest dodatni, a tylko to ma znaczenie dla dalszych rozważań.
24 lut 17:58
Michał Berlik: Dziedzina D:f'(x)=Df(x)
Pochodna jest mi potrzebna do wyznaczenia przedziały monotonicznści czyli dla jakich wartości
funkcja jest rosnąca i malejącą oraz do wyznaczenie min lokalnego.
Czyli jak rozumiem
| | x2+10x+9 | |
f'(x)= |
| =0 czyli |
| | (x+5)2 | |
x2+10x+9=0
Teraz liczymy deltę i powinniśmy uzyskać wynik dzięki czemu dowiem się w jakich wartościach
funkcja jest rosnąca/malejąca i jakie ma min lokalne.
Dobrze rozumuję?
24 lut 18:49
PW: ... dzięki czemu dowiemy się, w których punktach dziedziny funkcja może mieć (ale
niekonieznie musi) ekstremum lokalne.
Przedziały monotoniczności wyznaczymy rozwiązując nierówność.
24 lut 18:54
Michał Berlik: A więc tak rozwiązałem nierówność uzyskałem wynik x1= −37 a x2=27
No i się pogóbiłem i już nie wiem jak to zrobić po kolei aby uzyskać wynik.
24 lut 19:17
PW: x2 + 10x + 9 = (x + 1) (x + 9)
(x + 1)(x +9) < 0 ⇔ x∊(−9, −1)
f'(x) < 0 ⇔ x∊(−9, −1), automatycznie f'(x) ⇔ (x∊(−∞, −9) ⋁ x∊(−1, ∞)).
Punktami, w których może być ekstremum lokalne, są x1 = −9 oraz x2 = −1.
Dalsze wnioski ....
24 lut 19:25
PW: Poprawka: ... automatycznie f'(x) > 0 ⇔ ...
24 lut 19:26
Michał Berlik: Dobrze, bo jeszcze nie rozumiem więc może prostszy przykład bo nie rozumiem mechaniki
rozwiązywania.
Mam obliczyć:
przedział monotoniczności, wklęsłość, wypukłość, extremum i punkt przegięcia.
| | x | |
Mam funkcję f(x)= |
| jej dziedzina to D: /{2} czyli D:(−nieskończoność ,2) v (2 + |
| | x−2 | |
nieskończoność)
Df(x)=Df'(x)
f'(x)=0
−2=0
Brak rozwiązania
Z tego wynika, że extremum nie istnieje
Funkcja jest rosnąca dla x należących do D f'(x).
Teraz obliczam drugą pochodną wychodzi mi 4(x−2)
−3
I znów porównuję f" do zera aby sprawdzić czy jest punkt przegięcia i tutaj leżę bo nie
rozumiem mechaniki kompletnie.
24 lut 22:14