Prędkość
212: Prędkość łodzi na stojącej wodzie wynosi 8km/h. Łódź popłynęła w górę rzeki, a po 15 minutach
zawróciła, aby po kolejnych 12 minutach zameldować się w punkcie wyjścia. Oblicz prędkość
prądu rzeki i przepłynięty dystans w górę rzeki.
24 lut 17:38
212: Pomoże ktoś?
24 lut 17:52
chcezapomniec: v1 masz podane, v2 do obliczenia
(v1−v2)*0,25=(v1+v2)*0,2
24 lut 17:55
Andrzejjj: 8 − prędkość łodzi [km/h]
v − prędkość prądu rzeki [km/h]
s − przepłynięty dystans w górę rzeki [km]
oczywiście v=st
W górę rzeki: 8−v=s*0,25
W dół rzeki: 8+v=s*0,2
Mamy układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi.
Dasz radę resztę sam rozwiązać?
24 lut 17:58
Andrzejjj: sorry, źle

v=s/t ...
24 lut 17:59
Andrzejjj: sorry, źle

v=s/t ...
24 lut 18:00
Andrzejjj: i po zmianie wyjdzie równanie jak u kolegi wyżej
24 lut 18:00