badanie przebiegu zmienności funkcji
Wiktor: Witam !
Mam problem z dwoma (jak na razie ) przykładami z wklęsłości wypukłości...
1) x
4/(x
3−x)
Dziedzina liczby rzeczywiste z wyłączeniem −1 , 0 , 1
druga pochodna wyszła mi (2x(x
2+3))/(x
2−1)
3 (nie chce mi się pisać wszystkich obliczeń)
i teraz tak wyszło mi że funkcja jest ∩ na przedziale (−
∞,−1)∪(−1,0), zaś f∪ na przedziale
(0,1)∪(1,
∞). No i do tego nie ma punktów przegięcia. Mój wykłdowca podał zaś taką odpowiedź :
funkcja jest ∩ na przedziale (−
∞,−1)∪(0,1), zaś f∪ na przedziale (−1,0)∪(1,
∞). Dodatkowo w
odpowiedzi podane jest, że funkcja posiada punkt przegięcia w x=0. Ale jak to? przecież 0 nie
należy do dziedziny funkcji

2)x/(x
2−1) Dziedzina liczby rzeczywiste z wyłączeniem 1 i −1
druga pochodna: (2x(x
2+3))/(x
2−1)
3
i teraz tak punkt przegięcia w zerze i to jest ok, ale znowu... wolfram rysuje ten wykres od
dołu z prawej, a ja nie rozumiem czemu, bo przecież x przy największej potędze jest dodatni...
Czy ktoś jest mi w stanie pomóc



Bardzo ładnie proszę i dziękuję
PW: Niektórzy uważają, że skoro dla x ≠ 0
| | x4 | | x4 | | x3 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| , |
| | x3−x | | x(x2−1) | | x2 − 1 | |
a to da się obliczyć dla x = 0 (wartość jest 0), to można "dodefiniować", że
f(0) = 0.