matematykaszkolna.pl
badanie przebiegu zmienności funkcji Wiktor: Witam ! Mam problem z dwoma (jak na razie ) przykładami z wklęsłości wypukłości... 1) x4/(x3−x) Dziedzina liczby rzeczywiste z wyłączeniem −1 , 0 , 1 druga pochodna wyszła mi (2x(x2+3))/(x2−1)3 (nie chce mi się pisać wszystkich obliczeń) i teraz tak wyszło mi że funkcja jest ∩ na przedziale (−,−1)∪(−1,0), zaś f∪ na przedziale (0,1)∪(1,). No i do tego nie ma punktów przegięcia. Mój wykłdowca podał zaś taką odpowiedź : funkcja jest ∩ na przedziale (−,−1)∪(0,1), zaś f∪ na przedziale (−1,0)∪(1,). Dodatkowo w odpowiedzi podane jest, że funkcja posiada punkt przegięcia w x=0. Ale jak to? przecież 0 nie należy do dziedziny funkcjiemotka 2)x/(x2−1) Dziedzina liczby rzeczywiste z wyłączeniem 1 i −1 druga pochodna: (2x(x2+3))/(x2−1)3 i teraz tak punkt przegięcia w zerze i to jest ok, ale znowu... wolfram rysuje ten wykres od dołu z prawej, a ja nie rozumiem czemu, bo przecież x przy największej potędze jest dodatni... Czy ktoś jest mi w stanie pomóc Bardzo ładnie proszę i dziękuję emotka
24 lut 17:29
PW: Niektórzy uważają, że skoro dla x ≠ 0
 x4 x4 x3 
f(x) =

=

=

,
 x3−x x(x2−1) x2 − 1 
a to da się obliczyć dla x = 0 (wartość jest 0), to można "dodefiniować", że f(0) = 0.
24 lut 18:31