logarytmy
nee: czy sufit(log n) jest zawsze równy sumie cyfr liczby n gdy n∊N ?
oczywiście dla n≠1 i {n≠10m:m∊N}
24 lut 17:15
Saris: Dowód niewprost:
załóżmy, że tak jest:
log10=1
log100=2
1<log25<2
sufit(log25)=2
25+2=27≠2 <− nieprawda.
24 lut 17:22
nee: yy.., nie rozumiem, bo przecież jak sam napisałeś "sufit(log25)=2" czyli dla n=25 jest to
prawda
24 lut 17:26
nee: aaa, sorry, nie sumie cyfr, tylko ich liczby
24 lut 17:34
nee: czyli "czy sufit(log n) jest zawsze równy liczbie cyfr liczby n gdy n∊N ?"
24 lut 17:35
nee: ktoś może się wypowiedzieć?
24 lut 18:00
Saris: sorry tam miało być 2+5=7≠2
24 lut 18:03
Saris: aaa liczbie cyfr. to zmnienia postać rzeczy.
24 lut 18:04
Saris: ∀k∊N ∃ m∊N+ :
10k<m<10k+1
log10k=k
log10k+1=k+1
Liczba cyfr liczby 10k to k+1 ∧ 10k najmniejsza liczba k+1 cyfrowa
Liczba cyfr liczby 10k+1 to k+2 ∧ 10k+1 najmniejsza liczba k+2 cyfrowa
log10k<log m<log10k+1 zatem m musi być liczbą k+1 cyfrową (1)
Mamy pokazać, że sufit(log m) = k+1
To z definicji sufitu: "sufit lub cecha górna liczby rzeczywistej m to najmniejsza liczba
całkowita nie mniejsza od m."
sufit(log m)=log10k+1=k+1
co kończy dowód.
Trochę chaotycznie, ale myślę, że to poprawne. W każdym razie działa, dla każdego możliwego
przypadku.
24 lut 18:39