Prawdopodobieństwo warunkowe
Vashen: Strzelec A trafia w cel z prawdopodobieństwem 0,7, strzelec B − z prawdopodobieństwem 0,6, a
strzelec C − z prawdopodobieństwem 0,5. Strzelcy A, B, C oddali po jednym strzale do celu.
Okazało się, że dwa pociski trafiły w cel. Co jest bardziej prawdopodobne: strzelec C trafił w
cel, czy też strzelec C nie trafił w cel?
24 lut 16:32
Andrzejjj: A − trafił A i B, C nie trafił
B − trafił A i C, B nie trafił
C − trafił B i C, A nie trafił
BuC − C trafił
P(A)=0,7*0,6*0,5=0,21
P(B)=0,7*0,5*0,4=0,14
P(C)=0,6*0,5*0,3=0,09
P(BuC)=P(B)+P(C)−P(BnC)=0,14+0,09−0=0,23
Zatem P(BuC)>P(A)
zatem bardziej prawdopobodne, że C trafił w cel
24 lut 18:08