iiloczyn
ola: Obliczyc iloczyn wszystkich pierwiastków równania
√x2+x−4+do czwartej potęgi √x2+x−4=6
(a) −10
(b) −20
(c) −12
(d) −8
24 lut 16:22
pigor: ..., nie wiem jaki jednoznacznie jest wygląd tego równania;
sprecyzuj co jest do potęgi 4

, to co pod pierwiastkiem, czy ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
.
24 lut 16:47
ola: wykładnik pierwiastka to jest 4.
24 lut 16:56
pigor: ..., kurde, wprowadzasz ludzi w błąd, bo nijak nie można
otrzymać żadnej twojej odp, przy takim równaniu (
√x2+x−4)
4= 6;
dopiero widzę, że mógłby to być pierwiastek 4−ego stopnia, czyli
równanie
4√x2+x−44 = 6 ⇒ x
2+x−4= 6 ⇒ x
2+x
−10 = 0,
a stąd i wzorów Viete'a odp.
a) i tyle, ciekawe zadanko w sam
raz jak na test przystało . ...
25 lut 00:35
ICSP: pigor 4√a4 = |a|

Nie wpłynie to na odpowiedź, bo drugie równanie okaże się być
sprzeczne (x
2 +x +2 = 0), ale warto zwrócić na ten fakt uwagę
25 lut 00:43
pigor: ..., jasne, ale tu
nie, bo zakładam (tak zresztą mówi autorka postu ),
, że potęga 4 jest pierwiastka, a nie liczby pierwiastkowanej, a wtedy
nie pisze modułu tylko założenie co do liczby pierwiastkowanej, czyli
4√(x)4= |x| tak mówisz, ale już
(
4√x)
4=
4√x 4= x i x ≥0 , ten warunek wtedy konieczny, ale specjalnie
go nie podałem, bo
Ola mnie wkurzyła i na to nie zasłużyła, zresztą
tu cały pic polega na podaniu iloczynu, czyli nie narobić się (tu nie ma
pierwiastków wymiernych), a podać poprawną odp. ; pozdrawiam
25 lut 01:06
pigor: .., no i dlatego nie używam tam
równoważności ⇔ tylko implikację ⇒ dobranoc
25 lut 02:11