matematykaszkolna.pl
iiloczyn ola: Obliczyc iloczyn wszystkich pierwiastków równania x2+x−4+do czwartej potęgi x2+x−4=6 (a) −10 (b) −20 (c) −12 (d) −8
24 lut 16:22
pigor: ..., nie wiem jaki jednoznacznie jest wygląd tego równania; sprecyzuj co jest do potęgi 4 , to co pod pierwiastkiem, czy ? −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− .
24 lut 16:47
ola: wykładnik pierwiastka to jest 4. emotka
24 lut 16:56
pigor: ..., kurde, wprowadzasz ludzi w błąd, bo nijak nie można otrzymać żadnej twojej odp, przy takim równaniu (x2+x−4)4= 6; dopiero widzę, że mógłby to być pierwiastek 4−ego stopnia, czyli równanie 4x2+x−44 = 6 ⇒ x2+x−4= 6 ⇒ x2+x−10 = 0, a stąd i wzorów Viete'a odp. a) i tyle, ciekawe zadanko w sam raz jak na test przystało . ...emotka
25 lut 00:35
ICSP: pigor 4a4 = |a| emotka Nie wpłynie to na odpowiedź, bo drugie równanie okaże się być sprzeczne (x2 +x +2 = 0), ale warto zwrócić na ten fakt uwagę emotka
25 lut 00:43
pigor: ..., jasne, ale tu nie, bo zakładam (tak zresztą mówi autorka postu ), , że potęga 4 jest pierwiastka, a nie liczby pierwiastkowanej, a wtedy nie pisze modułu tylko założenie co do liczby pierwiastkowanej, czyli 4(x)4= |x| tak mówisz, ale już (4x)4=4x 4= x i x ≥0 , ten warunek wtedy konieczny, ale specjalnie go nie podałem, bo Ola mnie wkurzyła i na to nie zasłużyła, zresztą tu cały pic polega na podaniu iloczynu, czyli nie narobić się (tu nie ma pierwiastków wymiernych), a podać poprawną odp. ; pozdrawiam emotka
25 lut 01:06
pigor: .., no i dlatego nie używam tam równoważności ⇔ tylko implikację ⇒ dobranoc emotka
25 lut 02:11