Obliczyć wartość wyrażenia:
Serum: Obliczyć wartość wyrażenia sin215 − cos215
24 lut 16:21
Serum: Dzięki, już nie trzeba, poradziłem sobie
24 lut 16:50
Serum: Jakby ktoś potrzebował:
sin
2 15 − cos
15 = − ( cos
2 15 + sin
2 15) = − cos2*15 ( ze wzoru na cos2x) = − cos30 =
24 lut 16:54
52: sin2 15 − cos2 15 ≠ − ( cos2 15 + sin2 15)
24 lut 16:55
Serum: sorka, mój bład ; )
24 lut 20:06
ko: A = sin 2 (15) − cos 2(15) = 1 −cos2 (15) − cos2 (15) = 1 −2 cos2 (15)
A=1− cos2 (15) ale cos2(15) obliczamy za pomocą wzór cosinus kąta podwójnego
cos (2B) = cos2(B) − sin2(B) ⇔ cos (2B) = cos2(B) − ( 1− cos2(B))
cos (2B) = 2cos2(B) −1
a więc cos2(B) = (cos (2B) +1)/2 stad jeśli weźmiemy B=15 ( UWAGA kąty są w stopniach)
to mamy:
cos2(15) = (cos(30) +1)/2 otrzymamy ze A = 1 − 2 (cos(30) +1))/2 ⇔ A = − cos (30)
A = − √3/2
24 lut 20:39