matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dane są trzy ciągi
Nowy:
n+3
Dane są trzy ciągi:an= (
)
3
n
n+ 1
bn= (
)
n
n
cn= (−3)n
3
−3n
2
+6n. Dla każdego z nich a) Czy jest to ciąg ograniczony? Uzasadnij. b) Wyznacz (jeśli istnieje) granicę tego ciągu.
24 lut 16:18