Biegacz
trix: Biegacz startuje z prędkością 10km/h. Pięć minut później drugi biegacz startuje z tego samego
miejsca z prędkością 13km/h. Po jakim czasie drugi biegacz dogoni pierwszego?
10x=13(t+112)
Czy to dobre równanie?
24 lut 16:03
trix: 10x=13(t+112)
Przepraszam za błąd, miało być 10t=13(t+112)
24 lut 16:04
trix: 
?
24 lut 16:12
J:
| | 1 | |
biegacz drugi biegnie szybciej ... 13*t = 10*(t + |
| ) |
| | 12 | |
24 lut 16:15
trix: Za t trzeba oznaczyć czas, po jakim drugi dogoni pierwszego?
24 lut 16:19
J:
t2 = t − 5 min
24 lut 16:23
trix: Coś mi chyba nie wychodzi
1012h=3t
? ? ?
24 lut 16:26
Mila:

BA =s − droga przebyta przez biegacza A w ciągu 5 minut.
C punkt spotkania
t*13=s+t*10
24 lut 16:28
trix: Dziękuję!
24 lut 16:29
trix: Mogę napisać, że t − czas, po jakim się spotkają i w równaniu oznaczyć 10t+1012=13t
? ? ?
24 lut 16:30
Mila:
Tak.
24 lut 16:31
Mila:
Popatrz na rysunek i postaraj się zrozumieć praktycznie sytuację.
24 lut 16:32
trix: Cos jest chyba źle

Wychodzi mi, że spotkają się po 16 minutach, a mojemu koledze wyszło 24
24 lut 16:32
trix: A koleżance na korepetycjach wyszło 21 i 23 min....
24 lut 16:34
J:
| | 1 | | 5 | |
w równaniu: 13t = 10(t + |
| ) ... t oznacza czas ppo jakim sie spotkają ; t = |
| h |
| | 12 | | 18 | |
24 lut 16:34
trix: Nie wiem z czego wynika taka rozbieżność w wynikach, ale w moim/naszym rozwiązaniu nie widzę
błędu, więc nie wiem czemu na korepetycjach wyszedł inny wynik
24 lut 16:36
J:
Zaufaj
Mili i mnie
24 lut 16:37
trix: Mam rozwiązanie od koleżanki z korepetycji, zaraz je napiszę. Chyba jestem jakaś głupia, bo w
jej rozwiazaniu też nie widzę błędu....
24 lut 16:38
trix: 10t=13(t−560)
−3t=−6560
t=65180=1336
1336h=1506min=21 23min
24 lut 16:41
Mila:
W ciągu 5 minut biegacz drugi stał, więc nie mógł pokonać żadnej drogi, musiał "nadrobić "
dystans przebyty przez biegacza pierwszego.
Ponieważ jest szybszy to pokonał ten dystans i zmniejszał odległość aż do spotkania i obydwaj
| | 5 | |
biegli jednocześnie |
| h. |
| | 18 | |
24 lut 17:04
J:
albo .. t = czas do momentu spotkania , obydwaj pokonali drogę S ,
pierwszy w czasie : t + 5 min, drugi w czasie t
24 lut 17:09