Tworząca stożka ma długość 3. Jaka powinna być długość wysokości, aby stożek ten
bvb09: Tworząca stożka ma długość 3. Jaka powinna być długość wysokości, aby stożek ten miał
największą objętość?
24 lut 16:00
J:
r
2 = 9 − H
2
| | 1 | |
V = |
| π(9 − H2)H ... i szukasz ekstremum |
| | 3 | |
24 lut 16:03
bvb09: Liczba 9 chyba też powinna zostać podniesiona do kwadratu. Poza tym jak z tego wzoru mam
wyznaczyć pochodną?
24 lut 16:15
bvb09: Z tą 9 to już nie ważne. xD
24 lut 16:18
J:
| | 1 | |
V = 3πH − |
| πH3 ... i pochodna |
| | 3 | |
24 lut 16:21
bvb09: Wielkie dzięki za pomoc
24 lut 16:35