Alternatywne rozwiązanie całki na długość łuku y=ln(sinx)
krzysztofasdf: Długość krzywej
od pi/3 do pi/2.
y=ln(sinx)
To zadanie jest rozwiązane na forum poprzez podstawienie uniwersalne, ale chciałbym zapytać
gdzie jest mój błąd w alternatywnym rozwiązaniu.
∫√(1+ctg2x)dx=∫√(1sin2x)dx=∫1sinxdx
granice początkowo od pi/3 do pi/2.
podstawiam t=cosx
zmieniam granice na od 1/2 do √22 (czy dobrze?)
dostaje całke ∫1t2−1dt=1/2ln|t−1t+1|
podstawiam granice
1/2ln3+1/2 ln|(√22−1)/(√22+1)|
a to na pewno nie jest równe 1/2ln3
24 lut 15:46