rownanie tryg.
rownanie: Witam problem z rozwiazaniem:(
sinx−sin2x−sin3x=0
24 lut 15:34
rownanie: cos2x+cos2x=?
24 lut 15:47
rownanie:
24 lut 15:54
rownanie: Czy cos(3x+3x) to 2 cos3 x czy 0?
24 lut 15:58
rownanie: Moze ktos pomoc?.
24 lut 16:02
rownanie: ...
24 lut 16:06
Maciuś:
(sinx − sin3x) − sin2x = 0
sinα − sinβ = ... zobacz wzór
24 lut 16:10
rownanie: No i tak zrobilem ,pozniej mi delta wychodzi
24 lut 16:17
Maciuś:
Δ ?
24 lut 16:21
rownanie: Nom kwadratowe pozniej sie robi
24 lut 16:28
rownanie: Moze ktos to zrobic? Zobacze jak to trzeba robic i kolejne sam sprobuje
24 lut 16:33
rownanie: ...
24 lut 16:50
Maciek:
2sin(−x) cos2x − 2sinx cosx = 0
−2sinx cos2x − 2sinx cosx = 0
−2sinx(cos2x − cosx) = 0
sinx = 0 lub cos2x = cosx
x = kπ lub 2x = x + 2kπ lub 2x = −x + 2kπ
x = kπ lub x = 2kπ lub 3x = 2kπ
24 lut 16:56
rownanie: Ok dzieki a jak najlatwiej rozwiazywac nierownosci np sin
x2≥0 bez rysowania
24 lut 17:32
Michał: | | x | |
zakładając sobie |
| jako t. i potem jak wyznaczysz przedziały to "uwalniasz" t i |
| | 2 | |
wyznaczasz je dla x'ów
24 lut 18:00
rownanie: Hmm czyli tak jak w rownaniach?
24 lut 18:23
rownanie: Tzn pierw zrobic rownanie , sprawdzic dla jakich x jest rowne a pozniej stworzyc przedzialy?
24 lut 18:23
Michał: tak, dokładnie tak.
| | x | |
ja często robię tak, ze wyznaczam przedział dla t, a potem podstawiam |
| , ale nie mam |
| | 2 | |
pewności czy tak można na maturze
24 lut 19:05
rownanie: ja sie sam do matury ucze z Waszą pomocą

mam nadzieje ze bd tak mozna zrobic
24 lut 21:36
rownanie: |2sinx−1|<1
24 lut 22:10
rownanie: szkoda ze tutaj zalacznikow sie nie da dodawac bo bym wrzucal to co zrobilem
24 lut 22:12
rownanie: Rozpisalem | | , 2sinx−1 dla 2sinx−1≥0 , to samo dla <0 i glupota wyszla tzn zle przedzialy
24 lut 22:16
rownanie: ?:(
24 lut 22:27
rownanie: Pomoze ktos?
24 lut 22:38
rownanie: ..
24 lut 22:51
rownanie: I kolejne

blicz cos x/2 jesli cos x =3/5 i x nalezy (π,2π)
Prosze podac wyprowadzenie ,a nie wzor cosx/2=
√1+cosx /2
24 lut 23:00
rownanie: I jesli x jest wiekszybod 180 stopni to jak sprawdzic czy bd dodatni czy ujemny?
24 lut 23:03
Gray: Co tu wyprowadzać? Dlaczego nie chcesz (poprawnej!) wersji tego wzoru o którym piszesz?
24 lut 23:07
Gray: | | π | | x | |
π≤x≤2π ⇒ |
| ≤ |
| ≤π ⇒ x/2 leży w ćwiartce drugiej: cosx/2<0. |
| | 2 | | 2 | |
24 lut 23:11
rownanie: Ok dzieki

a jak z ta wartoscia bezwzgledna?
24 lut 23:21
rownanie: Napisze ktos ?
25 lut 22:48
rownanie: Albo takie zad wyzancz zwf f(x)=sin4x+cos4x czy moge za sin2x podstawic 1−cosx i rownanie
kwadratowe?
25 lut 23:44
rownanie: 1−cos2x oczywiscie
25 lut 23:45
rownanie: 
26 lut 11:08
Bogdan:
sin
4x + 2sin
2x cos
2x + cos
4x − 2sin
2x cos
2x =
| | 1 | | 1 | |
= (sin2x + cos2x)2 − |
| *sin22x = 1 − |
| *sin22x |
| | 2 | | 2 | |
26 lut 12:46
rownanie: Witam, jak obliczyć zwf funkcji f(x)=|sin
2(4x)| ?
Jeśli przed sinusem byłaby liczba wtedy by się wartość zwiększała? A teraz jest typowa dla
sinusa <−1,1> a po odbiciu przez wartość bezwzględną <0,1> ?
1 mar 14:54
rownanie: Proszę o odpowiedź
1 mar 14:57
rownanie: oraz wyznacz zwf |4−3sinx| ?
1 mar 14:58
rownanie: |3−4sinx| − poprawka
1 mar 14:59
prosta: Zbiór wartości dobrze

dla sinusa <−1,1>
dla sin
x <0,1>
dla wartości bezwzgl. <0,1>
1 mar 15:01
prosta: sinx∊<−1,1>
−4sinx∊<−4,4>
−4sinx+3 ∊<−1,7>
|−4sinx+3 | ∊<0,7>
1 mar 15:03
prosta: poprawka do posta:
1 mar 15:01
sin2x∊<0,1>
1 mar 15:04
rownanie: dzieki
1 mar 15:11