Klasyczne zadanie z kostkami :)
Ania1994: Klasyczne zadanie z kostkami ( rachunek prawdopodobieństwa) którego nie potrafię rozwiązać.
Pomożecie ?
Rzucamy trzema symetrycznymi kostkami. Wiadomo, że na każdej kostce wypadła inna liczba oczek.
Oblicz prawdopodobieństwo, że na żadnej kostce nie wypadło jedno oczko.
24 lut 15:24
Andrzejjj: Ω=6*5*4=120
A − zdarzenie, że na żadnej kostce nie wypadło jedno oczko
A=5*4*3=60
P(A)=A/Ω=60/120=0,5
24 lut 15:49
PW: To jest prawdopodobieństwo warunkowe (oblicz prawdopodobieństwo, że na żadnej kostce nie
wypadła "1" pod warunkiem, że na każdej kostce wypadła inna liczba oczek).
24 lut 17:21
Michał: Najpierw:
Ω=6
3=216
Potem określam zbiory:
B−na żadnej kostce nie wypadło jedno oczko
A−na każdej kostce wypadła inna liczba oczek
Zliczam:
B=5
3=125 − bo jedynka jest wykluczona
A∩B=5*4*3=60 − myślę, że wiesz skąd to się bierze
Teraz do wzoru na prawdopodobieństwo warunkowe.
| | P(A∩B) | | | | 60 | | 12 | |
P(A|B)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | P(B) | | | | 125 | | 25 | |
Aniu, jeśli 1994 przy twoim loginie określa rok urodzenia i w tym roku poprawiasz maturę, to
nie musisz się tego spodziewać. To dla rocznika 1996 i wyżej, nowa podstawa prgoramowa
24 lut 18:09