udowodnij tozsamosc
xoxo: Udowodnij tożsamość trygonometryczną.
cos2(x+y)−cos2(x−y)= −sin2xsin2y
24 lut 14:58
PW: To proste, lewą stronę na zasadzie
a2 − b2 = (a−b)(a+b)
i stosować wzory na różnicę oraz sumę kosinusów.
24 lut 15:11
xoxo: czyli jak... ? nie wiem jak z tego wzrou skorzystac
24 lut 15:15
Andrzejjj: cos2(x+y)−cos2(x−y)= −sin2xsin2y
L=[cos(x+y)−cos(x−y)]*[cos(x+y)+cos(x−y)] − z wzoru na różnicę kwadratów
z wzorów na funkcje trygonometryczne sumy i różnicy mamy:
cos(x+y)=cosx*cosy−sinx*siny
cos(x−y)=cosx*cosy+sinx*siny
zatem:
L=[cosxcosy−sinxsiny −cosxcosy−sinxsiny]*[cosxcosy−sinxsiny+cosxcosy+sinxsiny]=
=−2sinxsiny*2cosxcosy=−2sinxcosx*2sinycosy
kolejny wzór: sin2α=2sinαcosα
zatem:
L=−sin2xsin2y=P co należało dowieść
24 lut 15:21
xoxo: dziękuje bardzo za pomoc!
24 lut 15:26
Andrzejjj: Do usług
24 lut 15:45