równanie
qwe: Rozwiąż równanie
no to wychodzi −3x−12
Δ=9
√Δ=3
| | 3−/+3 | |
x1= |
| no ale wiadomo, że przez zero nie wolno, a odpowiedź jest −4, ale |
| | 0 | |
współczynnik a=0 przecież..
24 lut 14:56
Dawid: a=1
24 lut 14:58
chcezapomniec: Nawet Δ nie umiesz policzyć.
24 lut 15:00
qwe: ale przecież jest x2 i przerzucamy z drugiej strony x2, czyli x2−x2=1?
24 lut 15:00
chcezapomniec: Nie rozumiesz co robisz.
24 lut 15:01
PL: chcezapomnieć, a Ty prosze nie cwaniakuj, bo zrobiłem mnóstwo teraz tych zadań i tylko z tym
coś nie tak.. ale spoko, jeżeli sie tym dowartościowujesz to Twoja sprawa
24 lut 15:03
aww: a Ty może wszystko umiesz cwaniaczku? oj jestem ciekaw
24 lut 15:04
chcezapomniec: Jeśli liczysz na pomoc to chociaż łaskawie przepisz swoje rozwiązanie. Nikt nie ma zamiaru
domyślać się, skąd ci to wyszło.
24 lut 15:04
Dawid: Gdzie jet dziedzina ?
24 lut 15:06
fg: | x2+3x−4 | |
| = 1 /* (x2+6x+8) |
| x2+6x+8 | |
x
2+3x−4 = x
2+6x+8
−3x−12
24 lut 15:07
fg: zrobiłem to takim sposobem, ale najwidoczniej źle i inaczej
24 lut 15:08
chcezapomniec: Tym razem =1?
24 lut 15:08
Bartekk: Wyrażenie wymierne więc zrobił bym to tak:
D: x2+6x+8=0
Δ=4 √Δ=2
x1=−4
x2=−2
(x+4)(x+2) D: R\{−4,−2}
x2+3x−4=0
Δ=25 √Δ=5
x1=−4
x2=1
24 lut 15:08
chcezapomniec: To nie jest sposób, skoro jest zły
24 lut 15:09
fg: tak, tam miało być 1, przepraszam bardzo, ale pisałem na szybko i nawet nie zauważyłem..
24 lut 15:09
chcezapomniec: To zmienia postać rzeczy

Początek masz dobry −3x−12=0⇔3x=−12⇔x=−4
24 lut 15:14
chcezapomniec: A założenia dla mianowania warto robić, chociaż tym przypadku, nie zmienia to wyniku.
24 lut 15:18
qwe: no tak, teraz już widzę co i jak

dzięki chcezapomnieć
z początku sie wkurzyłem, bo ja to rozumiem, tylko teraz coś..

i dziedzina jeszcze, wiadomo
ok, dziękuje wam za pomoc
24 lut 15:18
Bartekk: to moja odpowiedź to kicha?
24 lut 15:25
qwe: mam jeszcze pytanie co do tego:
x
2−4=0
x
2=4
x=2 v x=−2
a w odpowiedzi tylko x=−2
24 lut 15:32
Andrzejjj: Ustalasz najpierw dziedzinę równania:
założenie jest takie:
x2−2x≠0
x(x−2)≠0
zatem x∊R−{0,2}
czyli 2 nie należy do dziedziny równania
24 lut 15:51
qwe: ajj no tak, ta dziedzina..
już wszystko rozumiem
dziękuję za pomoc
24 lut 15:53
Andrzejjj: do usług
24 lut 15:56
Andrzejjj: do usług
24 lut 15:56