..
Michał: Wykaż że jeżeli x+y=4 x2 +y2=6, to x4 +y4<0
Prosiłbym o pomoc
24 lut 14:21
J:
wskazówka: x2 + y2 = (x+y)2 − 2xy oraz x4 + y4 = (x2 + y2)2 − 2(xy)2
24 lut 14:26
Gray:

Cześć
J.
Poprzednik implikacji jest zawsze fałszywy (nie istnieją x i y dla których x+y=4 oraz x
2+y
2=6
→ patrz rysunek), zatem implikacja jest prawdziwa.
Koniec.
24 lut 14:41
Qulka: fajne zadanko

faktycznie suma 4 potęg wychodzi −14

chyba dla zespolonych
24 lut 14:46
Michał: I tyle.. Dzięki.
J. Nadal liczę pomału tak jak napisałeś.
24 lut 14:47