Tg
Kataloni : Ile wynosi tgx=−√3/3 ?
24 lut 14:19
obserwator:
Bzdury wypisujesz, wracaj do książki i nie rób z siebie ofermy
24 lut 14:22
J:
| | √3 | | π | |
tg(−x) = − tgx − |
| = −tg |
| |
| | 3 | | 6 | |
24 lut 14:22
Kataloni : Każdy ma prawo czegos nie umieć... Dziekuje bardzo za pomoc
24 lut 14:24
Kataloni : Mam równanie: 3tg2x−1>0
I nie mam pojęcia jak to rozwiązać... W odpowiedziach jest x∊(−π/2+kπ; −π/6+kπ)U(π/6+kπ;
π/2+kπ) i nie wiem skad sie to bierze...
24 lut 14:28
J:
| | 1 | | √3 | | √3 | |
⇔ 3tg2x > 1 ⇔ tg2x > |
| ⇔ tgx > |
| lub tgx < − |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
24 lut 15:09