matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
policz granicę
kosek:
Witam. Jak policzyć i ile wynosi ta granica?
√
x
− 2
lim
x−>4
√
x−4
24 lut 13:50
Dziadek Mróz:
√
x
− 2
lim
x → 4
(
) =
√
x − 4
(
√
x
− 2)(
√
x
+ 2)
√
x
+ 2
= lim
x → 4
(
) =
√
x − 4
√
x − 4
√
4 − 4
√
0
= lim
x → 4
(
) =
=
= 0
√
x
+ 2
√
4
+ 2
2 + 2
24 lut 14:24