Twierdzenie Cayleya Hamiltona
Dawid: Twierdzenie Cayleya Hamiltona
Witam zaczynam dopiero przygodę z macierzami, aktualnie podstawowe operacje na macierzach
dodawanie, odejmowanie, mnożenie i potęgowanie.
Pytanie jest odnośnie potęgowanie znalazłem w internecie szybszy sposób ponoć na potęgowanie.
Wykorzystując twierdzenie Cayleya Hamiltona i mam pytanie co to jest macierz skalarna ?
I jak ją wyznaczyć ?
24 lut 13:47
Saris: Macierz skalarna to macierz diagonalna, której elementy na przekątnej głównej są takie same,
tzn że można ją przedstawić jako iloczyn jakiegoś skalaru i macierzy I (macierz jednostkowa).
Wyznaczyć w sensie?
Jeśli dopiero zaczynasz się tego uczyć to raczej trudno Ci będzie z tego korzystać ze
zrozumieniem, jeśli zapewne nie miałeś jeszcze wektorów własnych, wartości własnych, macierzy
diagonalnych i wielomianów charakterystycznych. No chyba, że traktować to jako schemat, ale
moim zdaniem głupotą jest korzystać z czegoś tego nie rozumiejąc.
24 lut 13:57
Dawid: Znalazłem właśnie że po głównej przekątnej macierzy wstawia się same jedynki
a resztę zastępujemy zerami ? Zawsze zastępujemy 1 bo widziałem przypadki że zamiast
liczby jeden pojawia się dwa od czego to zależy ?
24 lut 13:59
Dawid: A dobra już wiem

Bo jest mnożenie przed
24 lut 14:02
Saris: macierz I to macierz jednostkowa, że na głównej przekątnej masz zawsze 1 i ta macierz zawsze
tak wygląda.
macierz skalarna to macierz typu c*I, gdzie c to jakiś skalar. Dla c=2 macierz będzie miała
same dwójki na przekątnej głównej. Nic nie zastępujesz 0, bo macierz jednostkowa wszędzie ma
0, prócz głównej przekątnej. 2*0=0
24 lut 14:04
Dawid: Rozumiem, dziękuje.
24 lut 14:05
Dawid: to jak mam taką macierz 3x3 podniesioną do kwadratu
−1 −1 −1 2
0 1 0
0 0 1
To robię tak to :
λ+1 −1 −1
ω(λ)= 0 λ−1 0 = λ3−λ2−λ+1
0 0 λ−1
λ3−λ2−λ+1=0
A3−A2−A+I3
A2=A3−A+I3
Więc w ten sposób nie ma co liczyć macierzy podniesionej do kwadratu ?
24 lut 14:33
Saris:
λ+1 1 1
ω(λ)= 0 λ−1 0 = ...
0 0 λ−1
źle odjąłeś
Niem wiem czy to ci coś uprości, ale korzystanie z tego do liczenia A2 to trochę przesada,
jeśli miałbyś liczyć 3,4,5 potęgę, to wtedy zapis się może uprościć..
24 lut 15:04
Dawid: czemu 1 1 a nie −1 −1 ?
24 lut 15:41
Saris: ω(λ)=(λI−A)
24 lut 15:46
Dawid: A co jest łatwiejsze przy liczeniu potęg metodą Cayleya czy metodą diagonalizacji macierzy ?
24 lut 16:58
24 lut 16:59
24 lut 17:02
Saris: łatwiejsze jest przemnożenie macierzy przez siebie.
24 lut 17:08
Dawid: Rozumiem a korzystając z Tw Cayleya mając macierz
2 0
1 1
To wielomian charakterystyczny to :
ω(λ)= λ−2 0
−1 λ−1
Dobrze?
24 lut 17:13
Saris: wielomian charakterystycznym nie jest ta macierz tylko jest wyznacznik.
24 lut 17:16
Saris: korzystając z tw Cayleya masz ω(A)=0n gdize n to wymiar macierzy kwadratowej.
24 lut 17:17
Dawid: a gdzieś znajdę coś więcej na temat tego ? Bo w internecie nic za bardzo nie ma. Jakieś
przykłady na podstawie tego Tw.
24 lut 17:21
Saris: No wikipedii masz przykład. To zawsze się tak samo robi.
24 lut 17:23
Dawid: Czyli to co zrobiłem powyżej jest dobrze?
24 lut 17:47
Saris: det | elementy macierzy |, brakuje ci det. Teraz napisałeś, że ω(λ) to macierz.
24 lut 17:57
Dawid: ω(λ)=λ2−3λ+3
24 lut 18:03
Saris: Tam miało być det [ elementy macierzy ]. W każdym razie chodzi o to:
A=[x] − macierz
detA=det[x]=|x| − wyznacznik macierzy.
24 lut 18:43
Dawid: więc jak mam
0 1 0
0 0 1
−1 −1 −1
to:
λ −1 0
0 λ −1
1 1 λ
Dobrze?
24 lut 18:43
Saris: A33=λ+1
Mi tylko o zapis chodzi:
A=
0 1 0
0 0 1
−1 −1 −1
λ −1 0
ω(λ)=det(λI−A)=det [ 0 λ −1 ] = ...
1 1 λ+1
ω(A)=03
24 lut 18:50
24 lut 18:56
Saris: Bez różnicy w tym wypadku.
Z tego Tw. wiesz, że pierwiastkiem wielomianu charakterystycznego jest ta Twoja macierz A ⇔
w(A)=0. Załóżmy, że ten wielomian wygląda tak w(A)=A3+2I−A=0
Jaka jest różnica między tym:
A3+2I−A=0
a tym:
−A3+2I−A=0 ?
Jeśli
w(A)=0
to
−w(A)=0
to zmienia znak wielomianu tylko.
24 lut 19:14
Saris: −2I*
24 lut 19:16
Saris: −2I+A*
24 lut 19:16
Gray: Do pytania z 16:58 − potęgowanie macierzy (duże potęgi) liczy się z postaci Jordana. Jeżeli
macierz jest diagonalizowalna, rachunki są wyjątkowo proste.
24 lut 21:12