log
kal: czy mozna ten logarytm tak rozbic?
log2√2 4√8= ? 3,5?
log2√2 4√8=log2*21/2 4 + log41/2 √8= log41/24+
log41/2√8=22+(23)1/2=22+3/2=7/2/3,5
24 lut 13:18
Saris: magicznie zmieniłeś sobie podstawę logarytmu.
2
√2=
√8=8
1/2
log
2√2X=log
√8X=log
81/2X=2log
8X
24 lut 13:23
Qulka:
można ale nie można mnożyć tak jak to zrobiłeś
2•2
1/2 =2
3/2 i to nie jest 4{1/2} bo to 2
nie rozbijaj tylko zamień na potęg i dwójki
4
√8=2
2•2
3/2 = 2
7/2
więc wynik
24 lut 13:24
PW: Podstawa logarytmu to 2
3/2
Liczba logarytmowana to 2
2·2
3/2 = 2
7/2
| | 3 | | 7 | | 7 | |
log(23/2)27/2 = x ⇔ (23/2)x = 27/2 ⇔ |
| x = |
| ⇔ x = |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
24 lut 13:28
kal: czyli tak nie mozna zamieniac 2
√2 na 2* 2
1/2
24 lut 13:37
J:
można = 21*21/2 = 23/2
24 lut 13:38
kal: w ksiazkowych odp mam 6/3
doszedlem do tego tak ale nie wiem czy tak mozna:
log2√2 4√8= log√8 4√8= log 81/2 (4*81/2)= log (23)1/2
(22*(23)1/2)= log23/2 27/2= 13/2*72log22=23*72log22=
6/3
24 lut 13:46
kal: w ksiazkowych odp mam 6/3
doszedlem do tego tak ale nie wiem czy tak mozna:
log2√2 4√8= log√8 4√8= log 81/2 (4*81/2)= log (23)1/2
(22*(23)1/2)= log23/2 27/2= 13/2*72log22=23*72log22=
6/3
24 lut 13:46
PW: Ewidentny błąd w odpowiedzi − przecież Autor nie sprawdza inteligencji uczniów, czy wiedzą że
napisałby od razu 2.
24 lut 13:51
Qulka: kal

wyszło Ci 7/3 (po skróceniu dwójek)
24 lut 13:53
kal: czyli takie rozwiazanie tez poprawne?
24 lut 13:55
Qulka: właśnie takie miałeś zrobić
24 lut 13:58