trudne
Archy: wyznacz dodatnią wartość parametru p, dla której styczna do wykresu funkcji:
1
f(x)=
x3+3p4x2−2 w punkcie x0=−2 jest równoległa do osi OX.
2
wyznaczyłem sobie pochodną i podstawiłem wartość x0 i wyszło mi y=−12p4+6
żeby prosta była równoległa do osi OX współczynnik a musi być równy 0, więc przyrównałem całe
6
1
równanie do 0. Wyszło p4=
czyli p =4√
czy tak ma być?
12
2
24 lut 13:16
J:
1
tak ... lub p = − 4√
2
24 lut 13:20
Archy: ma być dodatnia wartość jak teraz policzyć z tego rozwinięcie dziesiętne?