matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg arytmetyczny - Kiełbasa
vdmath:
Drugi wyraz nieskończonego ciągu arytmetycznego (a
n
) równy jest 1. Oblicz pierwszy wyraz
a
1
+a
2
+a
3
+...+a
n
1
tego ciągu wiedząc, że lim
n→
∞
=
.
1−2n−3n
2
3
Odp.: a
1
=3
24 lut 13:05
Qulka:
Licznik to wzór na sumę ciągu jak wymnożysz przed n
2
będzie r/2
r/2
1
więc
=
stąd r =−2
−3
3
więc a
1
=a
2
−r =1−(−2) = 3
24 lut 13:14
Frost:
a
2
=a
1
+r ⇒ r=1−a
1
W liczniku zapisujesz sumę ciągu ja od razu napiszę granicę z przekształceniem
n(a
1
+a
n
)
1
lim
n
→
∞
=
−6n
2
−4n−2
3
a
n
=a
1
+(n−1)*r=a
1
+(n−1)(1−a
1
)=−a
1
n+2a
1
+n−1
n(a
1
−a
1
n+2a
1
+n−1)
1
lim
n
→
∞
=
−6n
2
−4n−2
3
n
2
(
3a
1
n
−a
1
+1−
1
n
)
1
lim
n
→
∞
=
n
2
(−6−
4
n
−
2
n
2
3
−a
1
+1
1
=
−6
3
a
1
=3
24 lut 13:23
vdmath:
Dziękuję bardzo za pomoc
24 lut 15:31