Ciągi zbiór Kiełbasy
vdmath: Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie x−x
3+x
5−....=m+m
2+m
3+... ma
rozwiązania, jeżeli wyrażenia po obu stronach równania są szeregami geometrycznymi zbieżnymi.
chichi:
tam jest mały chochlik, winno być:
| x | | m | |
| = |
| ⇔ x(1−m) = m(1+x2) ⇔ ... |
| 1+x2 | | 1−m | |
przenieś wszystko na jedną stronę i masz równanie kwadratowe z parametrem m, aby równanie to
miało rozwiązanie, to wyróżnik trójmianu kwadratowego musi być nie ujemny, sprawdź przypadek
liniowy, pamiętaj o założeniach

@
Qulka nie podała ich wszystkich