Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania z ciągów
vdmath: Rozwiąż równanie lim
(n→∞) (log
8 x + log
2 8 x + log
3 8 x +....+ log
n 8 x) =
| | 1+2+3+...+n | |
lim(n→∞) |
| |
| | √√n4 + 4 | |
Wg Pana Kiełbasy, autora zbioru zadań, odpowiedź to: x=2
Bardzo proszę o pomoc.
24 lut 12:56
5-latek: | | n(n+1) | |
Prawa strona licznik to |
| |
| | 2 | |
24 lut 12:58
vdmath: to wiem, ale co dalej
24 lut 13:01
Qulka: tam są dwa pierwiastki w mianowniku
24 lut 13:04
Qulka: lewa strona to
i konieczne założenie że |log
8x|<1
24 lut 13:05
vdmath: jeden, ale już nie można edytować w mianowniku jest: √n4+4
24 lut 13:06
vdmath: | | 1 | | 1 | |
tak z lewej strony wyszło mi x> |
| i x<8 czyli x∊( |
| ;8) |
| | 8 | | 8 | |
24 lut 13:07
Qulka: to granicą jest 1
wyciągnij n2 z mianownika i licznika i skróć
24 lut 13:09
Qulka: wróć..zapomniałam o 2 ..granicą jest 1/2
log8x=1/3 x=2
24 lut 13:10
vdmath: | | 1 | |
czy prawa strona z wyliczenia granicy wynosi |
| ? |
| | 2 | |
24 lut 13:11
vdmath: | | log8 x | | 1 | |
czyli L= |
| = |
| |
| | 1−log8x | | 2 | |
ale co dalej?
24 lut 13:16
Saris: rozwiąż to.
2log8x=1−log8x
24 lut 13:18
vdmath: no tak

na krzyż i wychodzi x=2

dziękuję Wam bardzo za pomoc
24 lut 13:21
Pat the neighbor: Dzień dobry, a mógłby ktoś wytłumaczyć prawą stronę? Ja o dziwo z lewą właśnie nie miałem
żadnych problemów, ale prawa jest dość niezrozumiała.
31 maj 17:38