log
kal: log √3 3√9= 6 czy 4/3?
bo mam dwa rozwiazania i nie wiem ktore jest dobre.
1.log √3 3√9= log31/2 91/3=log31/2 (32)1/3−log31/2 32/3=
log √3 (3√3)2= log √3 272= log√3 729= log √3 36= log√3 √36= 6
wyszło 6
a pozniej zrobilem metoda ze wzoru 1mloga b
2.log31/2 32/3= 11/2log3 32/3= 2log 3 32/3= 2*2/3= 4/3
24 lut 12:20
5-latek: czy ma byc taki zapis
log√3*3√9 ?
24 lut 12:28
kal: √3 to podstawa log a 3√9 to b logarytmu szukamy c
24 lut 12:41
kal: wiec chyba nie mozna postawic * pomiedzy loga*b=c
24 lut 12:42
kal: daje takie dlugie odleglosci od postawy a od b
24 lut 12:43
5-latek: log
√33√9
√3=3
1/2
3√9= (3
2)
1/3 =3
2/3
| | 2 | |
log√3 3√9= log31/2 32/3 = 2* |
| *log33= policz |
| | 3 | |
| | 1 | |
Wzor logan*bm= |
| *m*logab |
| | n | |
24 lut 12:49
Qulka: w tym pierwszym robisz jakieś kosmiczne przekształcenia : dlaczego nagle z
3√3 robi ci się 27

druga dobrze
24 lut 12:50
Qulka: cała pierwsza linijka nic nie wnosi bo po niej (pierwszy zapis w drugiej linijce) dostajesz
praktycznie to samo co miałeś wyżej
24 lut 12:52
5-latek: Dzien dobry
Qulka
Ty to lepiej wytlumaczysz niz ja
24 lut 12:55
kal: czyli pierwsza jest zła metodą? no wlasnie sie zastanawialem ze cos pokrecilem z
tymprzeksztalceniem
24 lut 12:56
Qulka: witaj
5−latku taki drobny błąd miał

zamiast pierwiastkować spotęgował
24 lut 12:56
Qulka: nie jest złą

można się tak bawić

(tylko po co

) i nie robić błędów
24 lut 12:57
kal: super dzieki 5−latek
24 lut 12:58