matematykaszkolna.pl
. Saris: Znajdz punkt symetryczny do punktu P = (2, 3,−1) wzgledem prostej l : x + y = 0 y + z = 0 oraz płaszczyzne π  zawierajaca prosta l i punkt P. Metoda: 1. wyznaczę l w postaci parametrycznej, wektor kierunkowy z tej postaci oraz jakiś punkt P0 np dla t=0. 2. Policzę wektor między Po i P. 3. z punktu P i wektorów PoP oraz v mogę zapisać równanie płaszczyzny zawierającej punkt P oraz prostą l w sposób parametryczny LUB policzę iloczyn wektorowy między v i PoP, z czego otrzymam wektor normalny n płaszczyzny π. Podstawiając punkt P i wektor n do równania normalnego płaszczyzny otrzymam π. 4. Muszę wyznaczyć teraz punkt S, który leży na przecięciu prostej i płaszczyzny. Takich punktów jest nieskończenie wiele, więc w tym wypadku rozwiązanie układu prostej i płaszczyzny mi nie pomoże. Wiemy jednak, że S to taki punkt prostej l który leży najbliżej punktu P. Policzymy zatem d(P,l)=d(P,S). Prawą stroną równania jest odległość euklidesowa, w której za xs,ys,zs podstawami równania parametryczne prostej l. Z tego równania wyliczymy odpowiednie t, a dzięki niemu prosto punkt S. 5. teraz Sx=(Px+Pox)/2 (analogicznie Sy, Sz), z czego bezproblemu wyznaczymy Pox. Dobra metoda? Czy jest szybsza? emotka
24 lut 12:05
Saris: 2 pytanko: Zbadaj wzajemne połozenie prostej l prostopadłej do płaszczyzny π : y = 2 + z i przechodzacej przez punkt A = (1, 2, 0) oraz prostej k przechodzacej przez punkt B = (0, 3,−1) i równoległej do prostej k' : x + y − z = −1 x − 2y − z = 2 . Wyznacz odległosc prostych l i k. Wyznacz objetosc równoległoscianu rozpinanego przez wersory prostych l i k oraz wektor AB. Mam już prostą l i k ich wektory kierunkowe oraz wektor AB. Co to są wersory prostych? l przechodzi przez punkt A, a k przez punkt B, ale brak mi pozostałych 2 punktów.
24 lut 12:22
Saris: 3 pytanko: Oblicz miare kata miedzy:
 x−3 y−1 x+2 
a) prosta l :

=

=

2 0 −3 
i płaszczyzna π : x − z = 0; W zadaniu jest błąd, bo tam jest 0 i ta prosta nie powinna być w ten sposób podana, ale ogólnie potrzebuje znać wektor równoległy do prostej (kierunkowy, mogę go wyznaczyć) i równoległy do płaszczyzny. Mogę wybrać 2 punkty na płaszczyźnie wyliczyć ich wektor i na podstawie tych 2 wektorów liczyć cosα? Czy jakoś inaczej?
24 lut 13:16
Qulka: śpieszy Ci się czy poczekasz na odpowiedź bo nie wiem czy mam się czuć odpowiedzialna za sprawdzenie czy mogę to zepchnąć na innych
24 lut 13:31
Saris: nie, mam czas do piątku.
24 lut 13:35
Qulka: i jest już chyba Gray to podbijam niech zobaczy emotka
24 lut 14:42
Saris: odświeżę, może ktoś zajrzy
24 lut 23:29
Qulka: nie mów że zostanie dla mnie emotka
25 lut 01:59
Qulka: 1° P' jest symetryczny do P względem prostej l jeśli wektor SP' = − SP a S jest rzutem prostokątnym punktu P na l
25 lut 02:20
Qulka: szybko się to liczyło emotka
25 lut 02:32
Qulka: 2° wersor prostej to wektor o długości 1 w kierunku danej prostej
25 lut 02:35
Qulka: dlatego nie masz tych dwóch innych punktów emotka
25 lut 02:36
Qulka: 3° kąt między nimi z
 |nxv| 
cosα=

|n|•|v| 
oczywiście to wektory n to normalny płaszczyzny [1,0,−1] v to kierunkowy prostej [2,0,−3]
25 lut 02:41
Saris: 1. Jak znaleźć rzut punktu P na l? Mam prostą l, ale nie mam wektora kierunkowego prostej przechodzacej przez PS. A czy mój sposób też jest dobry? 3. n jest prostopadly do plaszczyzny a v rownolegly do prostej czy nie powinienem brać równoległego do płaszczyzny i innego równoległego do prostej?
25 lut 11:02
Qulka: 3° wystarczy odjąć od 90° ten otrzymany kąt i będzie to kąt nachylenia prostej do płaszczyzny kąt między prostą a płaszczyzną może być definiowany w dwie strony (do normalnej ( jak kąt padania i odbicia) ) i do płaszczyzny (kąt połysku) )
25 lut 12:48
Qulka: 1° wektor SP jest prostopadły do wektora kierunkowego więc ich iloczyn skalarny równy jest zero [2−x,3−y,−1−z]◯[−1,1,−1]=0 i xyz należą do l więc [2+y,3−y,−1+y]◯[−1,1,−1]=0 to−2−y+3−y+1−y=0 ... y=2/3 S(−2/3 , 2/3 , −2,3)
25 lut 12:55
Saris: Dzięki.
25 lut 13:01
Qulka: nie ma sprawy ten kawałek mam dobrze opisany i potrafię sobie wyobrazić
25 lut 13:08
Saris: A czy mój sposób w 1 jest też poprawny?
25 lut 13:12
Qulka: tylko pierwsze 3 kroki bo miałeś taka płaszczyznę policzyć
25 lut 13:19
Saris: czemu 4 jest zle?
25 lut 13:21
Qulka: bo odległość jest w module a ja nie lubię modułów emotka tłumaczenie o przecięciu się płaszczyzny i prostej która na niej leży jest nielogiczne wystarczyło samo szukanie odległości od prostej 5 jest OK, bo to jest to samo co moje wektory (wzór na średnią jest z równości wektorów )
25 lut 13:30
Saris: Ale ja to tłumacze tylko, żeby pokazać, że nie znajdziemy takiego punktu przez uklad 3 równan prostej i plaszczyzny (bardziej nawet dla siebie) i korzystam ze odleglosc prostej od P jest równa odległości P od S (dla jakiegoś ustalonego t). liczę to t i mam punkt S. Nie wiem co tu jest źle .
25 lut 13:34
Qulka: oki emotka nic nie jest źle emotka wstąpił do piekieł po drodze mu było emotka
25 lut 23:05