.
Saris: Znajdz punkt symetryczny do punktu P = (2, 3,−1) wzgledem prostej l :
x + y = 0
y + z = 0
oraz płaszczyzne π zawierajaca prosta l i punkt P.
Metoda:
1. wyznaczę l w postaci parametrycznej, wektor kierunkowy z tej postaci oraz jakiś punkt P
0 np
dla t=0.
2. Policzę wektor między P
o i P.
3. z punktu P i wektorów P
oP oraz v mogę zapisać równanie płaszczyzny zawierającej punkt P
oraz prostą l w sposób parametryczny LUB policzę iloczyn wektorowy między v i P
oP, z czego
otrzymam wektor normalny n płaszczyzny π. Podstawiając punkt P i wektor n do równania
normalnego płaszczyzny otrzymam π.
4. Muszę wyznaczyć teraz punkt S, który leży na przecięciu prostej i płaszczyzny. Takich
punktów jest nieskończenie wiele, więc w tym wypadku rozwiązanie układu prostej i płaszczyzny
mi nie pomoże. Wiemy jednak, że S to taki punkt prostej l który leży najbliżej punktu P.
Policzymy zatem d(P,l)=d(P,S). Prawą stroną równania jest odległość euklidesowa, w której za
x
s,y
s,z
s podstawami równania parametryczne prostej l. Z tego równania wyliczymy odpowiednie
t, a dzięki niemu prosto punkt S.
5. teraz S
x=(P
x+P
ox)/2 (analogicznie S
y, S
z), z czego bezproblemu wyznaczymy P
ox.
Dobra metoda? Czy jest szybsza?
24 lut 12:05
Saris: 2 pytanko:
Zbadaj wzajemne połozenie prostej l prostopadłej do płaszczyzny π : y = 2 + z i przechodzacej
przez punkt A = (1, 2, 0) oraz prostej k przechodzacej przez punkt B = (0, 3,−1) i równoległej
do prostej
k' :
x + y − z = −1
x − 2y − z = 2 .
Wyznacz odległosc prostych l i k. Wyznacz objetosc równoległoscianu rozpinanego
przez wersory prostych l i k oraz wektor AB.
Mam już prostą l i k ich wektory kierunkowe oraz wektor AB. Co to są wersory prostych? l
przechodzi przez punkt A, a k przez punkt B, ale brak mi pozostałych 2 punktów.
24 lut 12:22
Saris: 3 pytanko:
Oblicz miare kata miedzy:
| | x−3 | | y−1 | | x+2 | |
a) prosta l : |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 0 | | −3 | |
i płaszczyzna π : x − z = 0;
W zadaniu jest błąd, bo tam jest 0 i ta prosta nie powinna być w ten sposób podana, ale ogólnie
potrzebuje znać wektor równoległy do prostej (kierunkowy, mogę go wyznaczyć) i równoległy do
płaszczyzny. Mogę wybrać 2 punkty na płaszczyźnie wyliczyć ich wektor i na podstawie tych 2
wektorów liczyć cosα? Czy jakoś inaczej?
24 lut 13:16
Qulka: śpieszy Ci się

czy poczekasz na odpowiedź

bo nie wiem czy mam się czuć odpowiedzialna za
sprawdzenie czy mogę to zepchnąć na innych
24 lut 13:31
Saris: nie, mam czas do piątku.
24 lut 13:35
Qulka: i jest już chyba Gray

to podbijam niech zobaczy
24 lut 14:42
Saris: odświeżę, może ktoś zajrzy
24 lut 23:29
Qulka: nie mów że zostanie dla mnie
25 lut 01:59
Qulka: 1° P' jest symetryczny do P względem prostej l jeśli wektor SP' = − SP a S jest rzutem
prostokątnym punktu P na l
25 lut 02:20
Qulka: szybko się to liczyło
25 lut 02:32
Qulka: 2° wersor prostej to wektor o długości 1 w kierunku danej prostej
25 lut 02:35
Qulka: dlatego nie masz tych dwóch innych punktów
25 lut 02:36
Qulka: 3° kąt między nimi z
oczywiście to wektory
n to normalny płaszczyzny [1,0,−1] v to kierunkowy prostej [2,0,−3]
25 lut 02:41
Saris: 1. Jak znaleźć rzut punktu P na l? Mam prostą l, ale nie mam wektora kierunkowego prostej
przechodzacej przez PS. A czy mój sposób też jest dobry?
3. n jest prostopadly do plaszczyzny a v rownolegly do prostej czy nie powinienem brać
równoległego do płaszczyzny i innego równoległego do prostej?
25 lut 11:02
Qulka: 3° wystarczy odjąć od 90° ten otrzymany kąt i będzie to kąt nachylenia prostej do
płaszczyzny
kąt między prostą a płaszczyzną może być definiowany w dwie strony
(do normalnej ( jak kąt padania i odbicia) ) i do płaszczyzny (kąt połysku) )
25 lut 12:48
Qulka: 1° wektor SP jest prostopadły do wektora kierunkowego więc ich iloczyn skalarny równy jest zero
[2−x,3−y,−1−z]◯[−1,1,−1]=0 i xyz należą do l więc
[2+y,3−y,−1+y]◯[−1,1,−1]=0 to−2−y+3−y+1−y=0 ... y=2/3
S(−2/3 , 2/3 , −2,3)
25 lut 12:55
Saris: Dzięki.
25 lut 13:01
Qulka: nie ma sprawy

ten kawałek mam dobrze opisany

i potrafię sobie wyobrazić
25 lut 13:08
Saris: A czy mój sposób w 1 jest też poprawny?
25 lut 13:12
Qulka: tylko pierwsze 3 kroki bo miałeś taka płaszczyznę policzyć
25 lut 13:19
Saris: czemu 4 jest zle?
25 lut 13:21
Qulka: bo odległość jest w module a ja nie lubię modułów

tłumaczenie o przecięciu się płaszczyzny i prostej która na niej leży jest nielogiczne
wystarczyło samo szukanie odległości od prostej
5 jest OK, bo to jest to samo co moje wektory (wzór na średnią jest z równości wektorów )
25 lut 13:30
Saris: Ale ja to tłumacze tylko, żeby pokazać, że nie znajdziemy takiego punktu przez uklad 3 równan
prostej i plaszczyzny (bardziej nawet dla siebie)
i korzystam ze odleglosc prostej od P jest równa odległości P od S (dla jakiegoś ustalonego t).
liczę to t i mam punkt S. Nie wiem co tu jest źle

.
25 lut 13:34
Qulka: oki

nic nie jest źle

wstąpił do piekieł po drodze mu było
25 lut 23:05