najkrótszy sposób
mysia pysia:

jak obliczyc pozostale dl boków chodzi o najkrótszą metodę tw cosinusów?
24 lut 11:35
mysia pysia:
24 lut 11:41
Bogdan:
tu raczej trzeba zastosować twierdzenie sinusów:
24 lut 11:46
mysia pysia: Bogdanie dlaczego?
24 lut 11:50
Bogdan:

Na podstawie twierdzenia sinusów:
| 2 | | b | | 2 | | c | |
| = |
| i |
| = |
| |
| sin30o | | sin45o | | sin30o | | sin105o | |
sin105
o = sin(45
o + 60
o)
24 lut 12:20
zyd:

albo z tw pit....
24 lut 12:24
mysia pysia: dzięki Bohdan
24 lut 12:26
Bogdan:

albo z własności trójkątów prostokątnych, których miary katów są równe: 45
o i 45
o
oraz 30
o i 60
o
24 lut 12:31
pigor: ... ,
zyd , a Twoje spostrzeżenie dla gimnazjalistów bomba; dzięki ...
24 lut 12:32
pigor: ... o

i jest już rozwiązanie ...
24 lut 12:33
pigor: ,,..., sądzę, że gdyby nie sugestia
mysi pysi ...

to byłoby 1−sze .
24 lut 12:36